«Αυτά που ζούμε τις τελευταίες ημέρες στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας είναι πρωτοφανή και δεν έχουν προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο» σχολίασε η Δημοκρατική Ευθύνη τα περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης.

«Ένας πρώην Υπουργός Εξωτερικών, ως ιδιώτης πλέον και βουλευτής της συμπολίτευσης, ανακοινώνει παρουσία του σιωπούντος Πρωθυπουργού ότι υπήρξε προεργασία από τον ίδιο και ότι υπάρχει πρόθεση για επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας.

Ο εν λόγω πρώην υπουργός είχε τέσσερα περίπου χρόνια για να πραγματοποιήσει επέκταση της αιγιαλίτιδος ζώνης και το κάνει αφού έχει αποχωρήσει, παροτρύνοντας παράλληλα την Κυβέρνηση που εξακολουθεί να στηρίζει να το εφαρμόσει. Μνημείο ανευθυνότητας και παραδοξότητας για τους σημερινούς κυβερνώντες που καταρρακώνει το κύρος της χώρας διεθνώς

Υπενθυμίζουμε ότι αυτά τα σχέδια υπάρχουν επεξεργασμένα στο ΥΠ.ΕΞ. εδώ και 25 έτη και ότι όλες οι Κυβερνήσεις των τελευταίων 25 ετών αντιμετώπισαν το θέμα με ιδιαίτερη υπευθυνότητα και έχοντας επίγνωση των συνεπειών σε βάρος της χώρας μας και αναζητούσαν τον κατάλληλο χρόνο και τους διεθνείς συσχετισμούς προκειμένου να προχωρήσουν σε απόφαση επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια.

Κανονικά αυτή η δήλωση θα έπρεπε να έχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και μόνο, προερχόμενη από έναν αποχωρήσαντα τέως Υπουργό. Κι όμως, εξαιτίας της μη-αντίδρασης του νυν Υπουργού Εξωτερικών και Πρωθυπουργού, που εδώ και λίγες μέρες είναι το ίδιο πρόσωπο, το θέμα έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις και σχολιάζεται διεθνώς ως σαν να επρόκειτο για επίσημα διακηρυγμένη πολιτική της χώρας» αναφέρει.η Δημοκρατική Ευθύνη και καταλήγει:

«Αυτή η απίστευτη ελαφρότητα, ανευθυνότητα και προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται σοβαρά ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής ζημιώνει τη χώρα. Σταματήστε!  Η χώρα δεν αντέχει παλιμπαιδισμούς στα εθνικά θέματα.»