Με τη ρηματική διακοίνωση της Συμφωνίας των Πρεσπών να φτάνει στο ελληνικό ΥΠΕΞ χθες το βράδυ και το νομοσχέδιο αυτής να βρίσκεται ante portas της Βουλής, είναι σαφές ότι η ΝΔ λαμβάνει θέσεις μάχης με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ήδη, χθες, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να πετάξει το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη για debate το επόμενο διάστημα με φόντο το Μακεδονικό δίνοντας τον τόνο για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.

Στη ΝΔ σηκώνουν το γάντι...μερικώς, ερμηνεύοντας αυτή την αποστροφή του πρωθυπουργού ως άνοιγμα της προεκλογικής αυλαίας «Καλοδεχούμενες και οι εκλογές και το ντιμπέιτ. Ντιμπέιτ ζητά αυτός που χάνει», έλεγαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, απαντώντας στην πρωθυπουργική πρόκληση. Το μείζον, πάντως, για τον κ. Μητσοτάκη δεν είναι μια τηλεμαχία με τον κ. Τσίπρα. Άλλωστε, όπως ο ίδιος θα λέει, θα πρέπει να ακολουθήσει τις επόμενες μέρες ένα εκτενές και επαρκές κοινοβουλευτικό debate για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπό αυτό το πρίσμα, χθες από τη Βουλή, ο πρόεδρος της νδ χτύπησε «καμπανάκια» για τη διαδικασία που θα συνοδεύει την έλευση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Τα «καμπανάκια» της ΝΔ αναφορικά με τις διαδικασίες-εξπρές δεν είναι άσχετα με σενάρια που κυκλοφόρησαν στη Βουλή, ειδικά προχθές, όπως το σενάριο που φαινόταν πως εκπορεύεται από κυβερνητικούς κύκλους, για έλευση της Συμφωνίας των Πρεσπών με fast-track διαδικασίες και το οποίο κάηκε δια στόματος Νίκου Βούτση προχθές. Με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, συνεπώς, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να επιμείνει σε εκτενή κοινοβουλευτική συζήτηση.

Πέρα, όμως, από την ταχύτητα διεκπεραίωσης της κοινοβουλευτικής συζήτησης, για τη ΝΔ είναι εξαιρετικά κρίσιμες και οι πλειοψηφίες που διαμορφώνονται. Φερ ειπείν: χθες, το Reader.gr έγραφε ότι η ΝΔ έχει στραμμένο το βλέμμα της στις διεργασίες στο Ποτάμι, όπου σήμερα συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του κόμματος. Άλλωστε, στη ΝΔ φαίνεται πολιτικά παράδοξη η στάση να υπερψηφίζεται η κυβέρνηση από βουλευτές που δεν υπερψηφίζουν τις Πρέσπες, με δεδομένο ότι, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, ψήφος στην κυβέρνηση ισοδυναμούσε με ψήφο στις Πρέσπες, υπό το σκεπτικό ότι δίδεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να φέρει τη Συμφωνία στη Βουλή. 

Πέραν αυτού, όμως, στο μικροσκόπιο της ΝΔ είναι οι «αλχημείες» που γίνονται με φόντο τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες στις Επιτροπές της Βουλής και ειδικά στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας που θα κληθεί να ψηφίσει τη Συμφωνία πριν πάει στην Ολομέλεια. Η ΝΔ έσπευσε χθες να προειδοποιήσει για επιχειρούμενο «πραξικόπημα», με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει τις πλειοψηφίες. Και αυτό γιατί, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, τα νούμερα «δεν βγαίνουν» σήμερα στην Επιτροπή, όπου η πλειοψηφία διαμορφωνόταν αναλογικά, με βάση τη δύναμη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Συνεπώς, το επιχείρημα της ΝΔ, με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής είναι ότι, με δεδομένο ότι δεν αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένουν 145, δεν τίθεται ζήτημα αναλογικής αύξησης της παρουσίας βουλευτών του στις Επιτροπές της Βουλής. 

Υπό αυτό το πρίσμα, οι επιτελείς της ΝΔ δεν εφησυχάζουν, αν και είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα μετέλθει οιουδήποτε μέσου, προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς της, με την «συγκόλληση» που έγινε με φόντο την ψήφο εμπιστοσύνης να θεωρείται τροχιοδεικτική.