Μπορεί η κυβέρνηση να επιδιώκει να διαμορφώσει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης, επιστρέφοντας στο πεδίο της διαφθοράς, μετά και τη δημοσίευση του πρώτου σκέλους του πορίσματος της Εξεταστικής για την Υγεία αναφορικά με το Ερρίκος Ντυνάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, αναμένεται να επικεντρώσει την ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ (12:00) στους άξονες της γαλάζιας πρότασης για ένα «σύγχρονο και λειτουργικό Σύνταγμα», θέτοντας παράλληλα το διακύβευμα για την κυβέρνηση ενόψει της συζήτησης που θα γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων.

Βεβαίως, επειδή η ομιλία του δεν γίνεται σε…αποστειρωμένο περιβάλλον, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξαπολύσει πυρά εναντίον της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις, προκειμένου να εκτοξευθεί λάσπη προς τη μεριά της αντιπολίτευσης. Επιτελικά γαλάζια στελέχη, άλλωστε, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση απλώς επιδιώκει να στοχοποιεί την αντιπολίτευση, χωρίς όμως αξιόπιστα στοιχεία, κάτι που προκύπτει και από το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν κάνει λόγο στο πόρισμά της για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, αλλά ζητεί την επιστροφή της υπόθεσης για περαιτέρω έρευνα στη Δικαιοσύνη, όπως έγινε και στην υπόθεση της Novartis. Μάλιστα, από τη ΝΔ κάνουν λόγο και για «σίριαλ» σε «σκηνοθεσία» της κυβέρνησης, από το γεγονός ότι δεν επιλέγεται η δημοσίευση του πορίσματος εν όλω, αλλά σπαστά, σε τέσσερα μέρη. «Λάσπη, λάσπη, κάτι θα μείνει», κωδικοποιούν την κυβερνητική στρατηγική στην οδό Πειραιώς, προσθέτοντας, όμως, ότι οι κυβερνητικοί πόθοι θα αποδειχθούν μάλλον…ευσεβείς. 

Στα του Συντάγματος, τώρα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει μια αναλυτική πρόταση για μια «γενναία μεταρρύθμιση» του Συντάγματος, απέναντι στην επιχείρηση «ΣΥΡΙΖΟποίησης» του καταστατικού χάρτη της χώρας που διαπιστώνουν από την οδό Πειραιώς, όταν αναφέρονται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το Σύνταγμα. Αυτό είναι πραγματικό διακύβευμα της αναθεωρητικής διαδικασίας που αρχίζει και όλοι οι βουλευτές θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το Σύνταγμα δεν είναι παιχνίδι», διαμηνύουν σε αυτό το πλαίσιο συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Με άλλα λόγια, το κεντρικό μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι απαιτείται μια τολμηρή Αναθεώρηση τώρα και όχι μια ιδεοληπτική προσέγγιση, όπως αυτή της κυβέρνησης, που θα οδηγήσει σε αναβολή των απαιτούμενων Συνταγματικών αλλαγών για αρκετά χρόνια. 

Υπενθυμίζεται ότι βασικοί άξονες της πρότασης της ΝΔ θα είναι η τροποποίηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, του άρθρου 101, με εισαγωγή των εννοιών της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση, του άρθρου 103 για την ενίσχυση της αυτοτέλειας των φορεών τοπικής αυτοδιοίκησης, του άρθρου 106 δια της εισαγωγής εδαφίων υπέρ των επενδύσεων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ενάντια στον οικονομικό προστατευτισμό και του άρθρου 110, με απλούστερη διαδικασία Αναθεώρησης. Παράλληλα, από το πακέτο προτάσεων του 2016 ισχύει η κατάργηση του άρθρου 86, η αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής, με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα κ.ο.κ.

Από την άλλη, στη ΝΔ διαπιστώνουν ότι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρει κανείς στοιχεία για: την δημόσια διοίκηση, την αξιολόγηση και την αξιοκρατία, την εκπαίδευση, την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, την ανάγκη να θωρακισθεί η ανεξαρτησία και να απονέμεται ταχύτερα η δικαιοσύνη, προβλέψεις για τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας και, τέλος, εγγυήσεις για το κράτος Δικαίου και την καλύτερη λειτουργία των θεσμών.