Σήμα κινδύνου για το μέλλον της ΔΕΗ εξέπεμψε σε υψηλή ένταση σήμερα η ΝΔ, δια του αντιπροέδρου του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη και του αρμόδιου τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, αναδεικνύοντας λεπτομερώς τα πολλαπλα προβλήματα της επιχείρησης, τα οποία φέρνει στο φως λεπτομερώς και η έκθεση της Mc Kinsey που περιγράφει με τη σειρά της ένα ζοφερό μέλλον για τη ΔΕΗ. Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι σήμερα 50 βουλευτές της ΝΔ ζητούν από το υπουργείο Ενέργειας την κατάθεση της εν λόγω έκθεσης στη Βουλή και την περιγραφή των κινήσεων σωτηρίας της ΔΕΗ.

«Η αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης σε σχέση με τη ΔΕΗ ζημιώνει τους καταναλωτές, αλλά υπονομεύει και το μέλλον της επιχείρησης και των υπαλλήλων της», είπε εισαγωγικά ο Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι σχέδιο της ΝΔ ήταν η προώθηση του σχεδίου της «μικρής ΔΕΗ», με βάση το οποίο θα επωλείτο το 30% της επιχείρησης σε πολύ καλύτερες τιμές, σε αντίθεση με την εφαρμοσθείσα από την κυβέρνηση πολιτική, η οποία «ακύρωσε, με τη συμφωνία των πιστωτών, τη μικρή ΔΕΗ και κατέληξε σε ένα σχέδιο για να μείνει στο δημόσιο η μισή ΔΕΗ, με κανένα αντάλλαγμα ούτε για την επιχείρηση ούτε για το κράτος». «Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με τους πιστωτές το μερίδιο της ΔΕΗ από 95% που ήταν το ‘15, να πάει μέχρι το 2020 στο 50% της αγοράς και αυτό χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Αυτό είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγή, τα στελέχη της επιχείρησης δουλεύουν για να χάσουν πελάτες», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε, επίσης, ότι από τη μέρα που έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση, η μετοχή έχει πέσει 63% και η επιχείρηση έχει οξύτατο ταμειακό πρόβλημα, το οποίο επιδεινώνεται από τον υπερδιπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ακόμα, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για εσφαλμένες επιλογές στον ΑΔΜΗΕ, όπου υπήρχε η η επιλογή της πώλησης του 66% με στρατηγικό επενδυτή, προκρίνοντας το να δοθεί το 25% σε ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος όμως δεν είναι στρατηγικός επενδυτής και δεν μπορεί να κάνει κινήσεις για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της κερδοφορίας της εταιρείας. Τέλος, για τις λιγνιτικές μονάδες, ο κ. Χατζηδάκης εκ νέου επέκρινε τις κυβερνητικές επιλογές, λέγοντας ότι «ακόμα και όταν βρεθεί αγοραστής, η κυβέρνηση εκ του νόμου παραδέχεται ότι μπορεί αυτός να μην δώσει εύλογο τίμημα», αναφέροντας ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ακολουθείται άλλη διαδικασία σε σχέση με τις άλλες ιδιωτικοποιήσεις, με αποτέλεσμα να μπορεί να δοθεί με χαμηλότερο τίμημα.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην έκθεση της Mc Kinsey, με τις εξαιρεικά δυσοίωνες προβλέψεις της για το μέλλον της επιχείρησης. «Το αποτέλεσμα της κοινωνικά ευαίσθητης πολιτικής της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ είναι απώλεια σημαντικών εσόδων για την επιχείρηση και το κράτος, 2.000 άνθρωποι που κινδυνεύουν να φύγουν και υψηλότερες τιμές ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, από μια κυβέρνηση που διεκδικεί πιστοποιητικά ευαισθησίας. Η ΔΕΗ βουλιάζει, οι εργαζόμενοι ανησυχούν και οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν τη νύφη στους λογαριασμούς του ρεύματος», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Καταληκτικά, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες διαρθρώνονται σε τρία βήματα: αρχικά, άμεσες κινήσεις για τη σωτηρία της επιχείρησης και ενίσχυση της εισπραξιμότητας, με παράλληλη προστασία των πραγματικά αδυνάμων, δεύτερον εκσυγχρονισμός της δομής της ΔΕΗ με βάση τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας και, τέλος, εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την ανάπτυξη της εταιρείας, ο οποίος σήμερα δεν μπορεί να βρεθεί. «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι τα πράγματα με τη ΔΕΗ δεν είναι καθόλου αστεία. Το δόγμα «μην ανησυχείτε του υπουργού», δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», κατέληξε στην εισήγησή του ο Κωστής Χατζηδάκης.

Σκρέκας: 3 με 4 δισ. το κόστος των επιλογών της κυβέρνησης

Με τη σειρά του, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, υπογράμμισε ότι «η ΔΕΗ μετά τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης έχει μετατραπεί από αναπτυξιακό πυλώνα σε συστημική απειλή για την οικονομία και τη χώρα». Μίλησε για την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και για τη ραγδαία επιδείνωση της κερδοφορίας της εταιρείας.

«Με τα 520 εκ. ευρώ η ΔΕΗ ίσα ίσα καλύπτει το μισό της σημερινής μισθοδοσίας», είπε ο κ. Σκρέκας, μιλώντας για τη σημερινή διαμόρφωση του λειτουργικού περιθωρίου της επιχείρησης. «Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την έκθεση της Mckinsey, για την οποία ζητάμε 50 βουλευτές από την κυβέρνηση να την καταθέσει στη Βουλή, προβλέπει για το 2022 μείωση του λειτουργικού περιθωρίου θα είναι μόλις 330 εκ. ευρώ, τότε η ΔΕΗ δεν θα μπορεί ούτε να καλύπτει το 1/3 της σημερινής μισθοδοσίας που θα έχει», προσέθεσε ο κ. Σκρέκας.

Σχολιάζοντας, δε, τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη για επίθεση στη μετοχή της ΔΕΗ, είπε ότι «αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, η οποία επελέγη να γίνει νύχτα Παρασκευής 27 Απριλίου, παραμονή πενθημέρου, η μετοχή έπεσε κατά 25%. Δεν φταίει ούτε η αντιπολίτευση, ούτε το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας για την έκθεση της McKinsey, γιατί η πτώση λάμβανε χώρα εδώ και δέκα μέρες και γι’ αυτό ευθύνονται τα δραματικά οικονομικά αποτελέσματα».

Τέλος, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι τα λάθη της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ έχουν κοστίσει από 3, 2 έως 4,1 δις στην επιχείρηση. Συγκεκριμένα, 1 με 1,2 δις από την αύξηση τω ληξιπροθέσμων οφειλών, 300 με 500 εκ. από τη μετοχοποίηση του ΑΔΜΗΕ, 1,5 με 2 δις από την ακύρωση του σχεδίου της μικρής ΔΕΗ, 325 εκ. ευρώ από την εισφορά του προμηθευτή, 92 εκ. από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και ανυπολόγιστο κόστος από την καθυστέρηση της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην επιχείρηση..

«Η ΝΔ δεν πρόκειται να αφήσει τη ΔΕΗ να χρεοκοπήσει. Η ΝΔ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο», κατέληξε ο κ. Σκρέκας. Μάλιστα, απαντώντας σε ερωτήσεις και σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η ΝΔ «βαράει καμπάνα» για το μέλλον της επιχείρησης, προσθέτοντας ότι η ΔΕΗ έχει τεράστια περιουσιακά στοιχεία που απαξιώνονται και αν μείνει αυτή η κυβέρνηση θα απαξιωθούν εντελώς.