Δύο κρίσιμες ημερομηνίες κατά τις οποίες θα κριθούν μείζονα θέματα της κυβερνητικής ατζέντας κρατούν σε εγρήγορση το Μέγαρο Μαξίμου. Στις 16, την ερχόμενη Παρασκευή συνεδριάζει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για να αποφασίσει επί της πρότασης Συμφωνίας σε ό,τι αφορά τον εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους-εκκλησίας, ενώ στις 19, την επόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση περιμένει τις αποφάσεις του Eurogroup για το ελληνικό αίτημα μη περικοπής των συντάξεων.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως τηρεί στάση αναμονής για τις αποφάσεις των Ιεραρχών κι ενώ όλα δείχνουν ότι διαθέτει και εναλλακτικό σχέδιο για την συνέχιση του διαλόγου με την Εκκλησία επιλέγει στην παρούσα χρονική στιγμή να μην ανοίξει τα χαρτιά της. «Περιμένουμε τις επίσημες αποφάσεις της άλλης πλευράς όταν αυτές θα ληφθούν τότε θα μιλήσουμε για τις επόμενες κινήσεις μας» αναφέρει αρμόδια κυβερνητική πηγή.

Εκ παραλλήλου το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει την συνεδρίαση του Eurogroup ούτως ώστε την επόμενη Τετάρτη στις 21 του μήνα να καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2019 απελευθερωμένη από το άγχος που δημιουργεί το θέμα των συντάξεων. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμφανίζεται αισιόδοξη για την έκβαση του ζητήματος και μάλιστα δεν κρύβει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ο ίδιος ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός των Οικονομικών με τον οποίο συναντήθηκε προχθές στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας, διέψευσε ως «αποκύημα φαντασίας» δημοσίευμα πως απαίτησε από την ελληνική πλευρά να διασωθούν μόνο οι χαμηλές συντάξεις.

Μάλιστα σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το κλίμα στην συνάντηση Τσίπρα-Σολτς ήταν ιδιαίτερα καλό και έγινε υπό συνθήκες κατανόησης και συνεννόησης.

Έως την κατάθεση του προϋπολογισμού πάντως θα έχει ψηφιστεί στην Βουλή-πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη- το νομοσχέδιο για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να κατατίθενται δύο νομοσχέδια με ρυθμίσεις από το πακέτο της ΔΕΘ ανά εβδομάδα ούτως ώστε να έχουν ψηφιστεί προτού ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής στις 12 Δεκεμβρίου η συζήτηση επί του προϋπολογισμού. Η ψήφιση θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου μία ακριβώς εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα.