Έγγραφο που περιλαμβάνει στοιχεία ανά μήνα από το 2013 για παραβιάσεις, υπερπτήσεις, εμπλοκές και παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από τουρκικής πλευράς παρέδωσε ο έλληνας πρωθυπουργός στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη συζήτηση.

Παρότι μάλιστα οι αμερικανικές αρχές ενημερώνονται σταθερά από την πρεσβεία για τα εν λόγω στοιχεία, ο αντιπρόεδρος, κατά τις ίδιες πηγές, έδειξε να εξετάζει το έγγραφο με ιδιαίτερη προσοχή. Πέρα από την Τουρκία ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κι επιβεβαιώθηκε κι από τις δύο πλευρές η οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας και η εξωστρέφεια που έχει τη δυνατότητα να δείξει η οικονομία της - ειδικά σε στρατηγικούς τομείς όπως η ενέργεια και οι μεταφορές.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά επανέλαβε την πάγια θέση της ότι στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την ευρωπαϊκή προοπτική της και πως βέβαια αυτό δεν συνάδει με μια πρακτική παραβιάσεων και παραβατικής αεροναυτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο.

Επιπλέον, από την ελληνική πλευρά υπογραμμίστηκε πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα και το ζήτημα του Κυπριακού, ενώ οι δύο πλευρές συζήτησαν και για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους, επισημάνθηκε από τον Πρωθυπουργό ο ρόλος της Ελλάδας και η στήριξη που παρέχει στην ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία.

Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την πλευρά της Ελλάδας ξεκαθαρίστηκε ότι πρέπει η γειτονική χώρα να κάνει βήματα συνεννόησης ώστε να προχωρήσει και να γίνει δεκτή η ένταξη της και στο ΝΑΤΟ, ενώ επισημάνθηκε επίσης ότι οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ώστε να κάνει η πλευρά της ΠΓΔΜ τα αναγκαία βήματα στην κατεύθυνση της επίλυσης του ονοματολογικού.

Επιβεβαιώθηκε, δε, η στήριξη των ΗΠΑ και της Ελλάδας στον ευρωατλαντικό δρόμο της ΠΓΔΜ εφόσον το επιθυμεί και ο λαός της. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της για την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ: θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει και αναγνωρίζουν απόλυτα τη σημασία της επίλυσης του ονοματολογικού. Στη συζήτηση για την ΠΓΔΜ δεν υπήρξαν εκπλήξεις, δεν ασκήθηκαν πιέσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνάντηση δεν έγινε συζήτηση για τη Σούδα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε συζήτηση γενικότερα για την αμυντική συνεργασία αλλά χωρίς να υπάρξουν πολλές λεπτομέρειες.  

Τέλος, συζητήθηκαν και ενεργειακά ζητήματα. Η ελληνική πλευρά παρουσίασε το σημαντικό ζήτημα του κέντρου FSRU, επικεντρώνοντας στις μεγάλες προοπτικές που έχει, ενώ αναγνωρίστηκε και από τις ΗΠΑ η σημασία της.

Στη συνάντηση, στον Λευκό Οίκο, τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.