Με εχθροπραξίες και φιλολογική, μόνο, διάθεση για συναίνεση ξεκινά η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Μαξίμου και Πειραιώς επιδόθηκαν σε σειρά διαρροών, ανακοινώσεων, απαντήσεων και ανταπαντήσεων σε πολύ υψηλούς τόνους, δίνοντας την αίσθηση ότι η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση.

Στην κυβέρνηση καλωσόρισαν πάντως - όπως λένε χαρακτηριστικά - την «ολική κυβίστηση» του Κυριάκου Μητσοτάκη «υπό το βάρος λαϊκής της κατακραυγής», καθώς εμφανίζονταν πεπεισμένοι ότι η ΝΔ δεν θα συμμετείχε καν στη διαδικασία της αναθεώρησης, επειδή - πάντα κατά τους ίδιους - ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιθυμεί την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Έβλεπαν μάλιστα ακόμη και εσωκομματικές έριδες στη ΝΔ για το Σύνταγμα και καταλόγιζαν αμηχανία. «Ας λύσουν λοιπόν τα προβλήματά τους και ας σοβαρευτούν, παίρνοντας μία ξεκάθαρη και υπεύθυνη θέση για το μείζον ζήτημα και όσα πρότεινε ο πρωθυπουργός. Κανένα πρόσχημα πια δε μπορεί να κρύψει το φόβο της ΝΔ ούτε για τις προοδευτικές τομές ούτε για την αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Την ίδια στιγμή, από την πλευρά της Πειραιώς ανακοίνωσαν ότι οι προτάσεις τους για την αναθεώρηση θα παρουσιαστούν από τον κ. Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ την ερχόμενη Τρίτη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στην κυβέρνηση απορρίπτουν και δεν συζητούν την πρόταση Μητσοτάκη να στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ο ένας τις προτάσεις του άλλου και να επιλέξουν κατ' ουσίαν οι πολίτες στις προσεχείς εκλογές ποιες διατάξεις του Συντάγματος θέλουν ν' αναθεωρηθούν.

Την ερχόμενη εβδομάδα, εξάλλου, θα έχει κατατεθεί επισήμως το αίτημα για την αναθεώρηση, το οποίο θα υπογράφεται από τουλάχιστον 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση και όσα είπε σε συνέντευξή του στον Real FM, η διακομματική επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα συγκροτηθεί άμεσα και θα έχει μπροστά της σχεδόν δύο μήνες για να έχει καταλήξει στις προτάσεις της: «Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου κι ενδεχομένως αρχές Μαρτίου είναι το διάστημα που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, προκειμένου οι προτάσεις που θα καταθέσει η επιτροπή να ψηφιστούν εν συνεχεία από την Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται πως όσες διατάξεις προς αναθεώρηση συγκεντρώσουν 180 ψήφους σ' αυτή τη Βουλή θα χρειάζονται πλειοψηφία 151 βουλευτών στην επόμενη κι αντίστροφα. Δηλαδή, όσες στην παρούσα Βουλή ψηφιστούν από 151 βουλευτές, στη Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα χρειάζονται 180 ψήφους. Διαφορετικά, η αναθεώρηση αυτών των διατάξεων που δεν θα συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία θα παραπεμφθεί στις καλένδες. Για την ακρίβεια, βάσει της διαδικασίας που ορίζει το ίδιο το Σύνταγμα (άρθρο 110), θα πρέπει να περάσουν δύο κοινοβουλευτικές θητείες για να δρομολογηθεί νέα αναθεώρηση - δηλαδή, έως και οκτώ χρόνια.