Κάλεσμα στους βουλευτές, να ψηφίσουν κατά συνείδηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, απηύθυνε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο κοινοβούλιο για τις συνταγματικές αλλαγές.

«Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η απόφαση των πολιτών είναι η χώρα να προχωρήσει μπροστά», ανέφερε ο Ζάεφ και τόνισε ότι η αντίθετη επιλογή απομονώνει τη χώρα, επαναφέροντας το πολιτικό «τραύμα» των τελευταίων 27 ετών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜIA, ο Ζάεφ τόνισε ότι η θετική ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών θα καταστήσει την πΓΔΜ πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές τους κάλεσε «να αποφασίσετε αν θα το κερδίσουμε ή θα το χάσουμε αυτό».

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αποδεχτεί τροποποιήσεις, υπό τον όρο ότι αυτές θα υπόκεινται στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αναφερόμενος στα επεισόδια της 27ης Απριλίου, είπε ότι η σημερινή συνεδρίαση παρουσιάζει μια ευκαιρία για αλληλοσυγχώρεση: «Ας δώσουμε τα χέρια. Ο λαός δεν θα συμφιλιωθεί αν δεν συμφιλιωθούν οι πολιτικοί του».

Η συνεδρίαση στη Βουλή αφορά την έναρξη των διαδικασιών για τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα και σύμφωνα με τον κανονισμό μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες.

Για την έγκριση της πρότασης αυτής του κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια.

Σε περίπτωση που η πρόταση αυτή της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.