Μπορεί οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος, μετά την «ταραγμένη» εβδομάδα που πέρασε, να ανανέωσαν, επί της ουσίας, τους «όρκους πίστης» τους, συνεχίζοντας την πορεία του κυβερνητικού συνασπισμού, η ΝΔ, όμως, κινείται ανεξάρτητα και είναι de facto σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού. 

Και μπορεί στο ηγετικό επιτελείο της οδού Πειραιώς να προσμετράται πλέον και η πιθανότητα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών ακόμα και τον Οκτώβριο του 2019, εφόσον ο κ. Τσίπρας καταφέρει με κάποιον τρόπο να φτάσει ως τότε, η «εκλογική μηχανή» της ΝΔ, όμως, έχει μπει σε λειτουργία, κάτι που φανερώνεται και από τις προοδευτικές ανακοινώσεις για τα πρόσωπα που στηρίζει η οδός Πειραιώς στις περιφέρειες της χώρας, από τις συζητήσεις για το ευρωψηφοδέλτιο που γίνονται, αλλά και από τις περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη ανά την επικράτεια που πυκνώνουν. Άλλωστε, στο σενάριο που εκλογές δεν γίνουν τον Μάιο ή νωρίτερα, είναι σαφές για τη ΝΔ ότι οι ευρωεκλογές θα αναγορευθούν σε «μητέρα των μαχών» και άρα ο μηχανισμός του κόμματος θα εστιάσει σε αυτές, ώστε να λειτουργήσουν ως πρελούδιο μιας καθαρής εκλογικής νίκης του κόμματος στις εθνικές εκλογές. 

Κάπως έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά, προτάσσοντας τον ενωτικό και κεντροδεξιό χαρακτήρα της ΝΔ, μιας και πάγια εκτίμησή του είναι ότι η ΝΔ κατάφερε να σημειώσει σημαντικές εκλογικές επιτυχίες και να διαμορφώσει ευρεία κοινωνική πλειοψηφία, μόνο όποτε κυριάρχησε στη μάχη του μεσαίου χώρου. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ, συνεπώς, επιμένει στη στρατηγική των περιοδειών και των επαφών με τους πολίτες, την ώρα, δε, που αποκρυσταλλώνονται οριστικά και οι επιλογές της ΝΔ για τις περιφέρειες. Έτσι, σήμερα στην επίσκεψή του στον νομό Κορινθίας, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει στο πλευρό του τον υποψήφιο περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, νυν δήμαρχο Καλαμάτας. Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ακόμα, οριστικοποιήθηκε η γαλάζια στήριξη στον Γιώργο Πατούλη-με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε την περασμένη Πέμπτη-για την Αττική, στον Νεκτάριο Φαρμάκη για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης είδε την Παρασκευή και, τέλος, τον Φάνη Σπανό για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον οποίο είδε το πρωί του Σαββάτου. 

Από εκεί και πέρα, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι από το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, όπου δεσπόζει, το πρωί της Τετάρτης, το ραντεβού του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ενώ η ΝΔ έχει ανακοινώσει ότι θα στηρίξει τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ για τη θέση του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν.

Την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι στα Χανιά, όπου θα λάβει χώρα το απόγευμα τελετή μετονομασίας της «οδού Ακρωτηρίου» σε οδό «Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Στο τέλος της εβδομάδας, επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ μεταβαίνει στην Κεφαλονιά, όπου αναμένεται να έχει στο πλευρό του την πρώην ευρωβουλευτή Ρόδη Κράτσα, η οποία θα έχει τη στήριξη της ΝΔ στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Αυτό διαμήνυσε κιόλας στον υποψήφιο του 2014 Σπύρο Σπύρου ο κ. Μητσοτάκης, σε συνάντησή τους την προηγούμενη εβδομάδα, με τον κ. Σπύρου να έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα για την περιφέρεια ούτως ή άλλως. Παράλληλα, αυτές τις μέρες θα κλείσουν και οι τελευταίες λίγες εκκρεμότητες της ΝΔ για τις περιφέρειες: είναι δεδομένο ότι ο βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης θα διεκδικήσει την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ στην Κρήτη, αν ο Σταύρος Αρναουτάκης δεχθεί στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε η ΝΔ μάλλον θα στραφεί στην εναλλακτική του πρώην δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη.