Τα εκλογικά σενάρια που ήθελε να... ξεχάσει το Μαξίμου «ξαναζέστανε» ο Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος τόσο στη συμφωνία των Πρεσπών όσο και στις συντάξεις. Ο υπουργός Άμυνας, σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις και εκτιμήσεις του πως η συμφωνία για το Σκοπιανό θα μπορούσε ακόμη και να ψηφιστεί από την επόμενη Βουλή, ούτως ώστε ν' αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές και να εξαντλήσει τον πολιτικό της χρόνο η παρούσα κυβέρνηση, επανέλαβε τώρα πως θα ρίξει την κυβέρνηση. Εάν και εφόσον, βέβαια, έλθει η συμφωνία στη Βουλή.

«Η συμφωνία δεν θα κυρωθεί. Εμείς, που είμαστε κυβερνητικοί εταίροι, θα κάνουμε το παν για να μην κυρωθεί. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουμε. Έχω δεσμευτεί δημόσια εδώ και καιρό. Δεν θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. Θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση», δήλωσε στον Antenna ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους ΑΝΕΛ στην ψηφοφορία. 

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί πάντως ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ακόμη και σ' αυτήν την περίπτωση ενδεχόμενο αποφυγής των εκλογών. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι «θα πρέπει τότε να γίνουν διερευνητικές εντολές και να μπουν άλλοι ως εταίροι στην κυβέρνηση». Κατ' αυτόν τον τρόπο, ο υπουργός Άμυνας ουσιαστικά πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στο Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι, ως δυνητικοί εναλλακτικοί κυβερνητικοί εταίροι.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, ο κ. Καμμένος υποστήριξε ανοιχτά το ενδεχόμενο μονομερούς ενέργειας. «Δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι με τους δανειστές. Όταν θα βγουν τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, ο κ. Τσακαλώτος θα τους πει "έχουμε τα στοιχεία που δείχνουν ότι το μέτρο δεν χρειάζεται να ληφθεί"», είπε ο υπουργός Άμυνας. Η άποψη αυτή και το ενδεχόμενο απόρριψης μιας μονομερούς ενέργειας από τους θεσμούς επαναφέρει σενάρια πρόωρων εκλογών. Για ποιο λόγο; Είτε ως κίνηση «ηρωικής εξόδου» για την κυβέρνηση, εάν απορριφθεί το αίτημά της, αφού δεν θα μπορέσει να πάει στις κάλπες με τις συντάξεις... πετσοκομμένες. Είτε ακόμη και ως μπλόφα, προκειμένου η Αθήνα να εξασφαλίσει εν τέλει αυτό που επιδιώκει: να μην καταργηθεί, δηλαδή, η προσωπική διαφορά στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Στην κυβέρνηση πάντως εξακολουθούν να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την έκβαση της μάχης για τις συντάξεις. «Είμαστε κοντά στη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων», εκτίμησε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, πραγματοποιώντας παράλληλα σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και εγκαλώντας τον για ταύτιση με τις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ. Αυτή είναι ούτως η άλλως η γραμμή με την οποία το Μαξίμου - όπως έγραψε χθες το Reader.gr - επιχειρεί ν' αποδομήσει την παρουσία του αρχηγού της ΝΔ στη ΔΕΘ. Σημαντικό για τις συντάξεις θεωρείται και το επικείμενο ραντεβού του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Βερολίνο με τον ομόλογό του, Όλαφ Σολτς, με τον υπουργό Οικονομικών να μεταβαίνει και στο Λονδίνο (19-20/9), όπου μεταξύ άλλων θα συμμετάσχει σε roadshow με υποψήφιους επενδυτές.