Η πρεμιέρα των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για τη συνταγματική αναθεώρηση κάθε άλλο παρά συναινετική ήταν, αφού οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ήταν σφοδρές και σε πολλαπλά μέτωπα. Από τη μία πλευρά το Μαξίμου, το οποίο εξακολουθεί να θεωρεί, διά του Αλέξη Τσίπρα, ότι πρόκειται για μία κορυφαία θεσμική μεταρρύθμιση που δεν συμπίπτει τυχαία χρονικά με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Κι από την άλλη πλευρά η ΝΔ, η οποία θεωρεί ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως εργαλείο το Σύνταγμα για προεκλογικούς σκοπούς.

Ένα αναπάντεχο μέτωπο, όμως, τουλάχιστον ως προς την έντασή του, αλλά με ιδιαίτερη σημασία, ήταν αυτό ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά. Εάν βεβαίως ληφθεί υπόψη τι είχε προηγηθεί, ίσως και να μην προκαλεί έκπληξη. Διότι δεν ήταν μόνο η παρουσία Τσίπρα στο συνέδριο του SPD στο Βερολίνο το Σαββατοκύριακο, αλλά και το «φρέσκο» νέο του ανοίγματος των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη και συγγενών του, το οποίο έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα και σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους του πρώην πρωθυπουργού, τον οποίο στήριξε με εμφατικό τρόπο το Κίνημα Αλλαγής και προσωπικά, ασφαλώς, η κυρία Γεννηματά.

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός παρέμεινε στην αίθουσα καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και της απάντησε επί προσωπικού, κλιμακώνοντας την επίθεσή του και ταυτόχρονα την πίεσή του, σε μια προσπάθεια να καταδείξει την (επιδιωκόμενη) στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία και να πείσει έτσι τουλάχιστον τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς, αν όχι τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Η μονομαχία τους, όμως, από του βήματος της Βουλής ήταν ιδιαίτερα σκληρή, καθώς η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σήκωσε το γάντι και προχώρησε σε μια εξίσου σκληρή και πρωτόγνωρη για την ίδια επίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος και προσωπικά του πρωθυπουργού, διαλύοντας τις όποιες αμφιβολίες για τη στάση της και το ενδεχόμενο προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυρία Γεννηματά για «μονόπλευρη πολιτική» και προσέγγιση με τη ΝΔ, ενώ επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στην ίδια και την παράταξή της, με αφορμή τις υποθέσεις Τσοχατζόπουλου, Παπαντωνίου, αλλά και αναφορές στον κ. Σημίτη. Κατέληξε μάλιστα με τη νουθεσία πως «εάν συνεχίσετε έτσι, ο λαός θα σας δώσει απόφαση για μόνιμη έξωση από το πολιτικό στερέωμα».

Τι απάντησε η κυρία Γεννηματά; Χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ως «τον μεγαλύτερο πολιτικό χορηγό της ΝΔ» και ξεκαθάρισε πως «δεν κάνουμε πόλεμο σε εσάς, αλλά έχουμε χαράξει αυτόνομη στρατηγική και πορεία». Επέμεινε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται με την «καραμανλική» δεξιά και γι' αυτό ο κ. Τσίπρας επιχειρεί «να ξεπλύνει τις ευθύνες της ΝΔ», ενώ τόνισε πως η παράταξη ήταν αυτή που απέβαλε από τους κόλπους της όσους αναμείχθηκαν σε υποθέσεις με οσμή σκανδάλου. Κάνοντας, εξάλλου, αναφορά στο υπουργικό συμβούλιο που οδήγησε στην παραίτηση τον κ. Κοτζιά, κάλεσε τον πρωθυπουργό ν' απαντήσει εάν εκβιάζεται κι από ποιον και παραμένει σιωπηλός.

Στο συγκεκριμένο σημείο, μάλιστα, παρενέβη και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ΑΝΕΛ ανήκουν στο χώρο του Κέντρου και αποτελούνται από στελέχη της ΝΔ, αλλά και του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ. «Εκτός από τους κλέφτες που βρίσκονται στον Κορυδαλλό», όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας.

Ζήτημα πάντως φαίνεται πως έχει ανακύψει στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση με τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Ο Κρητικός βουλευτής με γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι διαφωνεί με την αναθεώρηση του άρθρου 3 για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, ενώ για το άρθρο 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια επί της ουσίας στήριξε τη θέση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.