Μετά την διάψευση των δημοσιευμάτων περί πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο με αφορμή το Μακεδονικό, ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε ο ίδιος να υπενθυμίσει και μάλιστα στους υπουργούς του, ότι οι εκλογές αργούν ακόμη, καθώς ο κυβερνητικός σχεδιασμός  με βάση τα όσα συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο, έχει ορίζοντα εννιαμήνου. Κοινώς, εκλογές το Φθινόπωρο.

Το Μαξίμου δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να δημιουργούνται εντυπώσεις πως η ημερομηνία των εκλογών μπορεί να συνδεθεί με τις εξελίξεις που αφορούν την Συμφωνία των Πρεσπών. Αντιθέτως, η κυβέρνηση θα επιδιώξει μέσω της ψήφισης του Μακεδονικού από την Βουλή να δείξει πως παραμένει ισχυρή και ότι έχει την δυνατότητα να σχηματίζει γύρω της ευρύτερες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.

Μολονότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πάρει τις οριστικές του αποφάσεις επαναλαμβάνει διαρκώς ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν τον Σεπτέμβριο για πολλούς λόγους. Ο ένας είναι ότι δεν επιθυμεί να υπάρξει χαλάρωση στα υπουργεία με τα κυβερνητικά στελέχη να κατεβάζουν ταχύτητες θεωρώντας ότι είναι θέμα χρόνου το να στηθούν κάλπες. Άλλωστε με βάση τις προτεραιότητες που ιεραρχήθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η κυβέρνηση σχεδιάζει διάφορες παρεμβάσεις (αύξηση κατώτατου μισθού, προσλήψεις, παράταση του νόμου Κατσέλη, 120 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, «χτίσιμο» του ακατάσχετου) που απαιτούν κάποιους μήνες για να ολοκληρωθούν. Από το υπουργικό δεν έλειψαν και οι αναφορές στη συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας όπου ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε πως ο διάλογος με την Εκκλησία συνεχίζεται. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι καταρτίζεται από την κυβέρνηση σχέδιο νόμου για την μισθοδοσία των κληρικών όπου προβλέπεται η δημιουργία Ειδικού Λογαριασμού που θα χρηματοδοτείται από το δημόσιο και η διαχείρισή του δεν θα περνάει από τους Μητροπολίτες. Το τελικό κείμενο του νομοθετήματος αναμένεται στις αρχές του 2019 να αποσταλεί στην ειδική επιτροπή η οποία έχει συγκροτηθεί από την Εκκλησία για να αξιολογηθεί έτσι ώστε εάν υπάρξει Συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας αυτή να επικυρωθεί από την Βουλή, με τη μορφή μιας Διεθνούς Συμφωνίας, η οποία δε θα επιδέχεται δυνατότητα ακύρωσης από τις μελλοντικές κυβερνήσεις. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιθυμεί την απόλυτη διασφάλιση μέσω της απρόσκοπτης μισθοδοσίας των κληρικών όπως επίσης και των εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων των ιερέων.

Ξεκάθαρο παραμένει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θέλει να διατηρήσει τα στοιχεία του αιφνιδιασμού ή ακόμη και της αμφιβολίας ζωντανά στα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως στην Νέα Δημοκρατία που θεωρεί δεδομένη την προσφυγή σε εκλογές τον Μάιο.  Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να πιστεύει ότι πράγματι θα ήταν ο Οκτώβριος ο ιδανικός χρόνος των εκλογών και για να ολοκληρωθεί ο κύκλος της τετραετίας και για να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να αποδώσουν και δημοσκοπικά οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στην περίοδο μετά την έξοδο από τα Μνημόνια.

Προς το παρόν πάντως ο πρωθυπουργός ενδέχεται μεταξύ Ισραήλ και Σερβίας όπου συμμετέχει στις τριμερείς και τετραμερείς Συνόδους, αντίστοιχα, να καταλήξει στο πρόσωπο που θα διεκδικήσει για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ τον δήμο της Αθήνας. Επικρατέστερος εμφανίζεται ο σημερινός υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος τον οποίο άλλωστε προτίθεται να προτείνει η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» σε ανοιχτή συνέλευση αύριο (Παρασκευή) στο πνευματικό κέντρο της Αθήνας. Ο κ. Ηλιόπουλος είναι ένα πρόσωπο που τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής στον κομματικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ.