Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, έφερε μια ακόμα επιπλοκή στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κίνηση «ΠΡΑΤΤΩ» τον Κοτζιά και Τόσκα, έχει πλέον βρεθεί ολόκληρη εκτός κυβερνητικού σχήματος, με αποτέλεσμα και η σχέση της με το κυβερνών κόμμα, να βρίσκεται «στον αέρα».

Πρώτα με την τραγωδία στο Μάτι ήρθε η αποπομπή υπό την μορφή «παραίτησης», τόσο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα όσο και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κάπακη.

Ακολούθησε, ο Νίκος Κοτζιάς που παραιτήθηκε από την θέση του υπουργού Εξωτερικών έπειτα από την σκληρή κόντρα που είχε στο υπουργικό συμβούλιο με τον Πάνο Καμμένο και τις «ίσες αποστάσεις» που κράτησε ο πρωθυπουργός απέναντί τους.

Τόσο ο Νίκος Τόσκας και ο Νίκος Κοτζιάς παραμένουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ως τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης δεν πρόκειται να προκαλέσουν προβλήματα με καταψήφιση νομοσχεδίων, δεν τίθεται άλλωστε για κανέναν εκ των δυο ζήτημα γενικότερης διαφωνίας, όμως σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή τους εκ νέου στα ψηφοδέλτια του κόμματος, τίθεται υπό αίρεση.