Σε Ισραήλ και Σερβία ταξιδεύει ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και πριν από την ανάπαυλα των Χριστουγέννων. Στην πόλη Μπερ Σεβά του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και της οικοδέσποινας χώρας, συνοδευόμενος από ομάδα υπουργών και υφυπουργών (Σταθάκης, Παππάς, Φωτάκης, Τελιγιορίδου).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η δεύτερη σύνοδος εντός του 2018, «επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών σε μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ζητημάτων που περιλαμβάνουν τον διάλογο επί περιφερειακών ζητημάτων, την ενέργεια, την έρευνα και καινοτομία, την κυβερνοασφάλεια, τη γεωργία, τον τουρισμό κτλ.».

Τι θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων; Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στο Κυπριακό, το Μεσανατολικό, τον ευρύτερο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, και τις εξελίξεις στη Συρία και τον Λίβανο. Επίσης, ζητήματα καινοτομίας, έρευνας και μεταφοράς τεχνογνωσίας από το Ισραήλ, καθώς υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία τεχνολογικών πάρκων στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.

Όπως και στις προηγούμενες τριμερείς συνόδους, βασικό θέμα θ' αποτελέσουν, επίσης, τα ενεργειακά. Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση της Μπερσεβά αναμένεται να συζητηθούν οι νέες δίοδοι μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG) με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σχεδιαζόμενου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης, θ' ανακοινωθεί η υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, αλλά και η υπογραφή δύο μνημονίων συνεργασίας των τριών χωρών για θέματα κυβερνοασφάλειας και «έξυπνων» πόλεων και σπιτιών, όπως και διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Ισραήλ για την έρευνα στο Διάστημα.

Στη Σερβία, όπου θα μεταβεί στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, θα διεξαχθεί η τετραμερής Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.