Η πρώτη ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές στην πΓΔΜ αποτέλεσε τελικά τη θρυαλλίδα των πολιτικών εξελίξεων στη γειτονική χώρα με σημείο αναφοράς το αντιπολιτευόμενο VMRO που κλυδωνίζεται από εσωτερικές συγκρούσεις, την ώρα που βλέπει τους πρώην βουλευτές του να συνασπίζονται σε ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα που θα λειτουργεί αυτόνομα μέσα στη βουλή της γειτονικής χώρας. Την ίδια στιγμή ξένοι παρατηρητές προεξοφλούν πως κι άλλοι βουλευτές του VMRO πιθανότατα θα υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές στην τελευταία κρίσιμη ψηφοφορία στα μέσα Γενάρη, προσπαθώντας να αποφύγουν την ταύτισή τους με την ηγεσία που έχει απομονωθεί από το ΕΛΚ και έχει δυσαρεστήσει μεγάλο κομμάτι του δυτικού κατεστημένου. 

Οι οκτώ βουλευτές που αποσκίρτησαν από το VMRO με επιστολή τους ειδοποίησαν τον Πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι ότι θα λειτουργούν ως ανεξάρτητοι μέσα στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα που πάντως θα διατηρήσει την αντιπολιτευτική της κατεύθυνση. Τα μέλη της θα συμμετάσχουν ενεργά στις συνομιλίες που αφορούν τις τροπολογίες για τη Συνταγματική Αλλαγή που πρέπει μέσα στις επόμενες μέρες να φέρει προς συζήτηση η κυβέρνηση Ζάεφ, ενώ έχουν ήδη διατυπώσει τέσσερα αιτήματα αναφορικά με την εγγύηση της «μακεδονικής» ταυτότητας, ως προϋπόθεση για να υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές στην τελευταία ψηφοφορία που προβλέπει ο καταστατικός χάρτης της πΓΔΜ. 

Ο Ζάεφ βιάζεται βέβαια να «τρέξει» τις διαδικασίες στην πΓΔΜ θεωρώντας πως το «momentum» είναι υπέρ του, ώστε να προλάβει και να τελειώσει τη διαδικασία μέχρι τα τέλη του χρόνου. Πηγές στην Αθήνα βέβαια θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και ότι οι έντονες διεργασίες στη γειτονική χώρα, με τους αλβανούς να ζητούν επίσης την ισότιμη αναγνώριση της αλβανικής ως επίσημης γλώσσας της γειτονικής χώρας και τους «αποστάτες» του VMRO να ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις για την ταυτότητα, θα καθυστερήσουν εν τέλει τη διαδικασία. Κι όλα αυτά, την ώρα που με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή στο Σύνταγμα της πΓΔΜ διεξάγεται ένα γεωπολιτικό bras de fer μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, με τους Ρώσους να καταγγέλουν ευθέως δυτική ανάμειξη, δωροδοκίες και παρεμβάσεις στην ψηφοφορία και τις ΗΠΑ να τις απορρίπτουν μετά βδελυγμίας. 

Βασική μεταβλητή στην πολιτική εξίσωση της πΓΔΜ παραμένει πάντως το δικαστικό κομμάτι, με τον πρώην Πρωθυπουργό Γκρούεφσκι να διώκεται δικαστικά και να περιμένει την αθώωσή του στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, την ώρα που ο Ζόραν Ζάεφ υπόσχεται μια γενικόλογη «εθνική συμφιλίωση» για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα τον Απρίλιο του 2018 στο κοινοβούλιο. Οι βουλευτές πάντως που υπερψήφισαν τη συνταγματική αναθεώρηση περιμένουν την αμνήστευση – την οποία πιθανότατα θεωρούν μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσης και αντάλλαγμα της θετικής τους ψήφου – ενώ φαίνεται ότι αντίστοιχη κίνηση περιμένουν κι άλλα στελέχη του VMROπου πάντως διώκονται για πολύ πιο σοβαρά αδικήματα.