Η σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης την οποία εξακολουθεί να πυροδοτεί η παραίτηση Κοτζιά και οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών για τις αλληλοκατηγορίες στο υπουργικό συμβούλιο περί των μυστικών κονδυλίων και αναφορών στον... Σόρος υποχρεώνουν με επιτακτικό τρόπο πλέον την κυβέρνηση ν' αναζητήσει αλλαγή ατζέντας. 

Έτσι, δεν θεωρείται τυχαίο πως στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στις χθεσινές ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από το Μαξίμου απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στο εν λόγω ζήτημα. Αντιθέτως, στην κυβέρνηση αξιοποίησαν ως... βούτυρο στο ψωμί τους την υπόθεση Παπαντωνίου και την προφυλάκισή του για να «χτυπήσουν» την αντιπολίτευση, να ταυτίσουν τη ΝΔ με το Κίνημα Αλλαγής και κυρίως να παρουσιάσουν την εν λόγω υπόθεση ως τυπική έκφραση του «παλιού» πολιτικού συστήματος και της διαφθοράς που αυτό κατά την εκτίμησή τους κουβαλά. Τούτο δήλωσε, άλλωστε, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (ΕΡΑ), ενώ το Μαξίμου με ανακοίνωσή του κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά να τοποθετηθούν επί του θέματος αντί - όπως ανέφερε - «να ψάχνουν σωσίβιο σε θεωρίες συνωμοσίας».

Από την άλλη πλευρά, η απόφαση να προχωρήσει με νομοσχέδιο η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια είναι ειλημμένη για την κυβέρνηση, ενώ ειλημμένη είναι και η απόφαση να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Δύο παραμένουν, άλλωστε, οι βασικές εκκρεμότητες για να διαμορφωθούν οι τελικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη είναι το ενδεχόμενο εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό - ενδεχόμενο το οποίο συναντά αντιστάσεις και από τον νυν πρόεδρο, Προκόπη Παυλόπουλο - και η δεύτερη οι σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, ήτοι το άρθρο 3 του Συντάγματος. Η ομάδα των 53 και ο Νίκος Φίλης έθεσαν το ζήτημα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τρίτη, ζητώντας ουσιαστικά το χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, με τον κ. Τσίπρα να θεωρεί πως πρέπει να υιοθετηθεί η αρχική πρόταση για «ειδική σχέση». Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός των επομένων ημερών, σε ειδική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.