Μπορεί η κυβέρνηση να επιδιώκει να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, τόσο μέσω της υπόθεσης Παπαντωνίου, όσο και με το «ανασκάλεμα» της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, για τη ΝΔ, όμως, σε πρώτο πλάνο παραμένει η προσπάθεια να σπάσει η ενδοκυβερνητική «ομερτά» αναφορικά με την παραίτηση Κοτζιά και τις καταγγελίες Καμμένου μέσα στο υπουργικό συμβούλιο.

Γιατί, όμως, μιλούν στη ΝΔ για μια «συνωμοσία της σιωπής»; Διότι, μπορεί όλες αυτές τις μέρες στον δημόσιο διάλογο να καταγράφονται εξωφρενικές καταγγελίες, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός προσωπικά παραμένουν σιωπηλοί, χωρίς να δίνουν στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησης του Νίκου Κοτζιά που θεωρείται «καυτή». Στη ΝΔ, συγκεκριμένα, σταχυολογούν: την παραίτηση Κοτζιά με αφορμή τη συζήτηση για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων που έγινε μέσα στο υπουργικό συμβούλιο, με σοβαρές αλληλοκατηγορίες με τον Πάνο Καμμένο, τις καταγγελίες του ότι ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι…χρηματοδοτείται από τον Τζωρτζ Σόρος και όλα αυτά συνδυαστικά με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την προαναγγελία Καμμένου ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών, και την ανταπάντηση του Μαξίμου ότι θα υπάρξει νέα πλειοψηφία, από αυτή τη Βουλή, και χωρίς τους ΑΝΕΛ, προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να συνεχίσει για μερικούς ακόμα μήνες τον βίο της. 

Κομβικής σημασίας, όμως, για να πέσει περισσότερο φως σε όσα καταγγέλλονται, αλλά δεν αποκαλύπτονται στην πλήρη τους διάσταση, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι η αποκάλυψη της επιστολής παραίτησης του κ. Κοτζιά. Γι’ αυτό και οι τομείς Εξωτερικών και Άμυνας του κόμματος πήγαν δια της κοινοβουλευτικής οδού, καταθέτοντας χθες αίτηση, προκειμένου να κοινοποιηθεί στο Κοινοβούλιο η εν λόγω επιστολή που έχει χαρακτηριστεί «αυστηρά προσωπική» από τον πρωθυπουργό, ενώ αντίστοιχο θέμα έθεσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης με επίκαιρη ερώτησή του. 

Για τη ΝΔ είναι σαφές ότι υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρουμε και αποτελούν ουσιαστικά τον συνεκτικό ιστό αυτής της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, είναι η απάντηση στο ερώτημα σε τι συνίσταται ο «αλληλοεκβιασμός» των κυβερνητικών εταίρων κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου, για τον οποίο έχει μιλήσει πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πολιτικά, επίσης, είναι σαφές ότι η εν λόγω συζήτηση φέρνει σε άβολη θέση την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να βρει εναλλακτικές οδούς, προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης. 

Και επειδή από το βράδυ της Τρίτης έχει ανακύψει η προφυλάκιση του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, από τη ΝΔ έσπευδαν να διασαφηνίσουν ότι, αφενός, η δικαστική διερεύνηση ξεκίνησε το 2012-άρα η τότε κυβέρνηση Σαμαρά δεν παρακώλυσε σε καμία περίπτωση την έρευνα-και ότι, για να διατάσσεται η προφυλάκιση του πρώην υπουργού, θα υπάρχουν και επαρκή στοιχεία προς τούτο. Κατ’ αυτό τον τρόπο, συνεπώς, η ΝΔ πήρε απόσταση από τη θεωρία περί εφαρμογής του «δογματος Πολάκη», όπως κατήγγειλε οδηγούμενος στη ΓΑΔΑ ο κ. Παπαντωνίου, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι η ΝΔ υπαναχωρεί ως προς τις καταγγελίες της για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον χώρο της δικαιοσύνης, με τελευταίο σοβαρό περιστατικό τους μύδρους που εξαπέλυσε η πρώην εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία μίλησε για παρεμβάσεις κυβερνητικού «Ρασπούτιν» στο έργο της δικαιοσύνης, φωτογραφίζοντας τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.