Το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Ρωσία, αλλά και η επίσκεψή του στην Τουρκία το επόμενο διάστημα συζητήθηκαν στη σύσκεψη που είχε την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά την αλλαγή ηγεσίας στο ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη σύσκεψη αναλύθηκαν οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε επίσης οδηγίες για προετοιμασία της επίσκεψής  του στην Τουρκία, σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. 

Όσον αφορά στο θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο, αποφασίστηκε να εξεταστεί πώς θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για τη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εξεταστεί η σύγκληση του ΕΣΕΠ, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση, ενώ ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία να μη προχωρήσει με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας αποφάσισε επίσης τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος και έδωσε οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε επίσης αναλυτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, συζήτησε για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και τις πτυχές του.

Τέλος, έγινε καθορισμός αρμοδιοτήτων: Πολιτικές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις ΟΗΕ, ΝΑΤΟ θα τεθούν υπό παράλληλη αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ.Κατρούκαλου. Ο πρωθυπουργός θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανικών, Τουρκίας και Κύπρου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Γ.Κατρούγκαλος και οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Μ.Μπόλαρης και Τέρενς Κουίκ. Επίσης, ο γγ κ. Παρασκευόπουλος, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού  Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο προϊστάμενος του Γραφείου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων, Τάκης Παυλόπουλος.