Ερώτημα προς το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής για γνωμοδότηση όσον αφορά τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών ομάδων, βάσει του ισχύοντα κανονισμού, θα θέσει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, όπως ενημέρωσε ο ίδιος μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά ζήτησε να λάβει θέση η επιτροπή για την οντότητα μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην περίπτωση που έχει 5 βουλευτές αλλά όχι όλους εκλεγμένους με το ίδιο κόμμα στις τελευταίες εκλογές.

Όπως είπε ο κ. Βούτσης,«υπέβαλε πρόταση επίσημα προς την Επιτροπή η κ. Κόλλια Τσαρουχά, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, να υπάρξει ερμηνεία του κανονισμού σε σχέση με τη συγκρότηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ανεξαρτήτως αν όλοι οι βουλευτές τους προέρχονται από το ίδιο κόμμα».

«Άριστα έπραξε η κ. Κόλλια Τσαρουχά, διότι αν διαπιστωθεί η διάλυση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για την επανασυγκρότησή της στη συνέχεια, δεν θα χρειάζονται 5 αλλά θα χρειάζονται 10 βουλευτές. Άρα έγκαιρα η κ. Τσαρουχά το έθεσε» είπε ο πρόεδρος της Βουλής και ενημέρωσε: 

«Δεσμεύτηκα ότι σήμερα κιόλας ή και αύριο το πρωί, θα θέσω αυτό το ερώτημα στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής έτσι ώστε να υπάρξει μια γνωμοδότηση την οποία προφανώς θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας, για να μπορούμε να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα ενόψει οποιαδήποτε εξέλιξης, εάν υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη, που είτε θα αφορά το κόμμα των ΑΝΕΛ είτε θα αφορά άλλα κόμματα».

Ειδικά για την επικείμενη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι αυτό το θέμα που έθεσε η κ. Τσαρουχά δεν είναι ζήτημα προσωπικής γνώμης, όπως τον καλούσε να την εκδηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Καμμένος. 

Στην ερώτηση αν η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι δυνατό να οδηγήσει σε τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης είπε πως «το ερώτημα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο είναι αν με τον ισχύοντα κανονισμό, επιτρέπεται το ένα ή το άλλο. Εμείς δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αλλαγή».

Σημειώνεται εξάλλου η επισήμανση του προέδρου της Βουλής ότι για να συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Ομάδα από ανεξάρτητους βουλευτές πρέπει να έχουν συγκροτήσει κόμμα κατατεθειμένο στον Άρειο Πάγο.

Σε ό,τι αφορά την επιστολή του πρωθυπουργού, με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε να μην αλλάξει ο Κανονισμός της βουλής, ώστε να μη φανεί ότι εκβιάζεται από τον Πάνο Καμμένο, ο κ. Βούτσης είπε ότι «είναι απολύτως συνταγματικά και θεσμικά σωστή η έκφραση της γνώμης του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός δεν δίνει εντολή. Είναι ο πρόεδρος του πρώτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος. Γνωστοποιεί, στην επιστολή του, ότι δεν έχει καμία διάθεση να παρουσιάζεται ως εκβιαζόμενος πρωθυπουργός μέσα από τυχόν αλλαγές στον κανονισμό».

Τις εξελίξεις σχολίασε μέσω twitter ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος, μάλιστα, με επιστολή του προς τον κ. Βούτση διέψευσε ότι υπήρξε αίτημα των ΑΝΕΛ για νέα γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, καθώς ο ίδιος και το κόμμα του θεωρούν ότι «ήδη υφίσταται από το 2013 γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, σύμφωνα με την οποία, η συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ταυτίζεται με την ίδρυση αυτής σε αρχικό χρόνο».