Όταν ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε αμέσως μετά το Eurogroup του Ιουνίου στους υπουργούς «σηκώστε μανίκια», εννοούσε την άμεση επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου εντός του καλοκαιριού ώστε είτε εντός των προσεχών ημερών είτε το πολύ μέχρι το Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση να είναι έτοιμη να παρουσιάσει στους πολίτες μια δέσμη μέτρων και πρωτοβουλιών προσανατολισμένες στην πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να περάσει το μήνυμα της αριστερής διακυβέρνησης του τόπου με έμφαση στην ανασύσταση του Κοινωνικού Κράτους.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Η ηγεσία του υπουργείου κάνει λόγο για «πολύ μεγάλη μεταρρυθμιστική παρέμβαση, μια άλλη αντίληψη και κουλτούρα στη λογική του συστήματος Υγείας». Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «οι υπηρεσίες της ΠΦΥ περιλαμβάνουν την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη της νόσου, τη διάγνωση, την θεραπεία, την ολοκληρωμένη φροντίδα και τη συνέχεια αυτής». Κύτταρο αποτελούν οι Τοπικές Μονάδες Υγείας που θα στελεχωθούν από επαγγελματίες Υγείας και λοιπό προσωπικό και στην καθεμία θα υπάρχει τουλάχιστον ένας γιατρός Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας ή Παιδιατρικής, θα υπάρχει τουλάχιστον ένας νοσηλευτής ή επισκέπτης Υγείας και τουλάχιστον ένας απασχολούμενος ως διοικητικό προσωπικό.

Ανώτατη Εκπαίδευση και ερευνητικά κέντρα

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρίσκεται από την Παρασκευή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας το οποίο ο Κ. Γαβρόγλου είχε χαρακτηρίσει «μια ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση στην οργάνωση των ΑΕΙ».

Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Εσωτερικών

Από σήμερα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, με τον Π. Σκουρλέτη να το χαρακτηρίζει «μια μικρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια που αφορά την καθημερινότητα των δήμων, τη

λειτουργία τους και τις σχέσεις με τον πολίτη, αλλά και τις συνθήκες απασχόλησης των εργαζόμενων, με μεγάλο ειδικό βάρος». Μεταξύ άλλων, θεσπίζεται η αποζημίωση για μέτρα ατομικής προστασίας στους εργάτες καθαριότητας με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου. Για τους οφειλέτες προς τους δήμους δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης έως 100 δόσεις, ενώ υπάρχουν ευνοϊκές διατάξεις για διαγραφή προσαυξήσεων.

Έρχονται 3 νομοσχέδια από το υπουργείο Οικονομίας

Τις ερχόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομίας το σχέδιο νόμου για τον «εκσυγχρονισμό της επιμελητηριακής νομοθεσίας», ενώ έως τον Αύγουστο αναμένεται να κατατεθούν σχέδια νόμου για τη ρύθμιση του υπαίθριου εμπορίου και για την προστασία του καταναλωτή.

ΟΑΣΘ και αδήλωτη εργασία

Με τη μορφή του κατεπείγοντος εισάγεται στη Βουλή την Τετάρτη το σχέδιο νόμου για τον ΟΑΣΘ, ενώ είναι στα σκαριά, προκειμένου το φθινόπωρο να πάρει τελική μορφή και να κατατεθεί προς ψήφιση, σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.