Συνεχίζει την κόντρα με το Γιάννη Στουρνάρα ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας αιχμές εναντίον του μια μέρα μετά τον «πόλεμο» που ξέσπασε μεταξύ του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Ο πρωθυπουργός μίλησε στο υπουργικό συμβούλιο το μεσημέρι της Τετάρτης για «υπερτιμημένους τεχνοκράτες» που ασχολούνται με τη... μικροπολιτική.

«Να αφήσουμε τις Κασσάνδρες της καταστροφής και τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες που όταν όμως διαχειρίστηκαν την οικονομία, την έριξαν στα βράχια και αργότερα δεν πέτυχαν ούτε μια από τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις τους, να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπολιτικού κουτσομπολιού», είπε.

«Να συνεχίσουμε τη δική μας δουλειά, το δικό μας έργο, που είναι να δώσουμε ανάσα την οικονομία, να δώσουμε στήριγμα στους πιο αδύναμους, να προχωρήσουμε στον προοδευτικό θεσμικό μετασχηματισμό αλλά και στην ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του αισθήματος δικαιοσύνης στους πολίτες και του διεθνούς κύρους της χώρας».

Είπε επίσης ότι υπάρχουν θαλασσοδάνεια κρατικοδίαιτων εφημερίδων, που δεν ελέγχθηκαν από τους «ιθύνοντες του τραπεζικού συστήματος.

Έμφαση στο κοινωνικό κράτος 

Ο κ. Τσίπρας έκανε και συνολικό απολογισμό των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης δίνοντας έμφαση στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Αυτό το έργο αποδεικνύει ότι βγάλαμε τη χώρα από τα προγράμματα προσαρμογής και ότι το κάναμε στηρίζοντας τους κοινωνικά αδύναμους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Το λέω αυτό γιατί ακούω τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρεται σε εξαγγελίες πολιτικών που αφορούν το παιδί, πολιτικών που ήδη υλοποιούνται, προφανώς δεν τον ενημερώνουν» σχολίασε.

Πρόσθεσε ότι «αυτές οι πολιτικές υλοποιούνται με τρόπο οργανωμένο, σοβαρό και οριζόντιο, όπως δηλαδή αρμόζει σε μια χώρα που θέλει να οικοδομήσει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος με επίκεντρο το παιδί».

«Όλα αυτά ίσως να μην τα διαβάσουμε στα πρωτοσέλιδα ορισμένων κυριακάτικων εφημερίδων, πολλών εξ αυτών κρατικοδίαιτων υπό την έννοια ότι ζουν από θαλασσοδάνεια που ποτέ δεν ελέγχθηκαν από τους ιθύνοντες του τραπεζικού μας συστήματος. Αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνουν ορισμένοι, που επιμένουν να μη κατανοούν και το γιατί οι δημοσκοπήσεις των ίδιων μέσων αστοχούν, είναι ότι όλα αυτά στα οποία αναφέρθηκα αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που στην πλειοψηφία τους βρίσκονται έξω από τα ραντάρ του πολιτικού συστήματος αλλά και των μετρήσεων», είπε.

Τόνισε ότι «αυτοί οι συμπολίτες μας δεν περιμένουν να διαβάσουν τα πρωτοσέλιδα, τα ζουν» και «ξέρουν πολύ καλά οι ίδιοι ποιοι είναι αυτοί που τους είχαν βυθίσει στη φτώχεια και στο περιθώριο και ποιοι για πρώτη φορά και παρά την κρίση, νοιάστηκαν γι' αυτούς».

«Αυτή την περίοδο κάνουμε τα πρώτα σταθερά βήματα εξόδου από την οκταετή κρίση, δημιουργούμε τους όρους για να μπορέσει η χώρα, αφήνοντας πίσω τις αιτίες της παρακμής και της χρεοκοπίας να προχωρήσει μπροστά με αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη στο μέλλον» είπε.

Με στόχο, τόνισε, να μετατραπεί η χώρα από παρίας της Ευρώπης σε χώρα πρωταγωνιστή και πρότυπο σε όλους τους τομείς, χώρα πρότυπο για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για το κοινωνικό κράτος, για την υποδοχή επενδύσεων, για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, για την προώθηση της ειρήνης και της φιλίας μεταξύ των λαών.

Εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 

Σημείωσε ότι με τη στήρξη του λαού η κυβέρνηση έχει κάνει μέσα σε αυτά τα χρόνια όσα λίγοι πίστευαν και ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειας «σε αυτό το κρίσιμο οκτάμηνο που έχουμε μπροστά μας πριν από τις εθνικές εκλογές, αρχές Οκτώβρη του ‘19». Τόνισε ότι τότε «θα κριθούμε από τον ελληνικό λαό που θα έχει να συγκρίνει πού ήταν η χώρα όταν την παραλάβαμε και πού θα είναι το φθινόπωρο του 2019. Αν και οι ενδείξεις έχουν ήδη αρχίσει να σηματοδοτούν πού ήδη βρίσκεται η χώρα και πού θα βρίσκεται τότε».