Ο πρώτος σταθμός για την κυβέρνηση πέρασε. Οι (αναμενόμενοι) 151 βουλευτές στήριξαν τον Αλέξη Τσίπρα και του έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, οπότε το επόμενο κοινοβουλευτικό ραντεβού είναι αυτό της συμφωνίας των Πρεσπών και της κύρωσής της. Ο χρόνος μάλιστα μετρά ήδη αντίστροφα, καθώς η ρηματική διακοίνωση έφτασε από τα Σκόπια στην Αθήνα χθες το απόγευμα και κατατέθηκε από τον πρωθυπουργό στα πρακτικά της Βουλής. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για την κατάθεσή της και ως νομοσχέδιο στη Βουλή και να ξεκινήσει η συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, με αυτό να γίνεται ακόμη και αύριο και η ψήφιση από την Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.

Με βάση όσα είπε, ωστόσο, ο πρωθυπουργός, αποδεχόμενος την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διεξαχθεί η συζήτηση και ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών με κανονικές διαδικασίες και όχι ως επείγον νομοσχέδιο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν δεύτερες σκέψεις. Δύσκολα, όμως, η συμφωνία δεν θα έχει κυρωθεί το αργότερο έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Η μοναδική περίπτωση, συνεπώς, να μην περάσει η συμφωνία είναι να μη συγκεντρώσει η κυβέρνηση τις απαραίτητες ψήφους. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η πλειοψηφία των 151 βουλευτών εξαρτάται άμεσα από το Ποτάμι. Σε περίπτωση αποχής του Ποταμιού, πάντως, διευκολύνεται η κυβέρνηση, καθώς πέφτει ο πήχης της απαραίτητης πλειοψηφίας - παρά το γεγονός ότι από το Μαξίμου επιμένουν πως έχει κομβική σημασία το «151». Κρίσιμη για τις όποιες αποφάσεις θα είναι η σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, με όλα τα ενδεχόμενα να βρίσκονται στο τραπέζι.

Το γεγονός, εξάλλου, ότι η Φώφη Γεννηματά, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους χθες βράδυ στη Βουλή, ότι δεν θα βάλει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στο Κίνημα Αλλαγής σημαίνει πως απελευθερώνει τους βουλευτές της και πλέον θα πάρουν καθένας τις αποφάσεις του μακριά από κομματικές γραμμές αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. Υπέρ αυτής έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ πληροφορίες φέρουν έτοιμο να στηρίξει τη συμφωνία ακόμη έναν βουλευτή του ιστορικού ΠΑΣΟΚ με... βαρύ όνομα.

Υπενθυμίζεται πως από τους έξι βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (Κατερίνα Παπακώστα, Σπύρος Δανέλλης, Κώστας Ζουράρις, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης) μόνον δύο έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν τις Πρέσπες (Ζουράρις, Κόκκαλης). Παραμένει άγνωστο εάν θα μείνουν σταθεροί στην άποψή τους έως την κρίσικη στιγμή, οπότε η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει... εφεδρείες. Ειδικά εάν δεν στηρίξει τη συμφωνία το Ποτάμι...

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τέλος, είχε η πρόταση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για τη διεξαγωγή τηλεμαχίας για το Σκοπιανό και τη συμφωνία των Πρεσπών - την οποία δήλωσε ότι αποδέχεται η ΝΔ. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επ' ευκαιρία της πρότασής του στο κυβερνητικό εμπάργκο στον Σκάι κι άφησε εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο το εμπάργκο να αρθεί, λόγω (και) προεκλογικής περιόδου.