Δεν πρόκειται για κάποιον ανεξήγητο ενθουσιασμό, αλλά για το ακρωνύμιο του νέου πολιτικού φορέα που έρχεται να «αποκρυσταλλώσε»ι την συσπείρωση που υπήρξε σχετικά με το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών και της «ελληνικότητας της Μακεδονίας» στα μεγάλα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. 

«Ελληνική Πολιτική Συνείδηση» είναι το όνομα του φορέα, την ίδρυση του οποίου ανακοίνωσε ένας εκ των διοργανωτών των συλλαλητηρίων, ο Μιχάλης Πατσίκας, από τον «αέρα» του τηλεοπτικού ΣΚΑΙ. 

Ο ίδιος προσδιόρισε τον χαρακτήρα του κόμματος ως «πατριωτικό, δημοκρατικό», ενώ αρνήθηκε να το εντάξει στην Δεξιά ή στην Αριστερά, αντιτείνοντας πως «εμάς το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το εθνικό συμφέρον. Δεν θα αφήσουμε τίποτα στα χέρια αυτών που βρίσκονται στο Κοινοβούλιο, σε βουλευτές της γκαζόζας και του κουραμπιέ» ανέφερε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας πρόσφατες φράσεις της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου και του Αριστείδη Φωκά. 

Ο Μιχάλης Πατσίκας, ξεκαθάρισε ότι η πολιτική του κίνηση θα αναζητήσει συνεργασίες, απέκλεισε όμως οποιαδήποτε σκέψη σύμπραξης με την Χρυσή Αυγή αλλά και με κόμματα που «υπερψήφισαν τα μνημόνια».