Έρχονται προσλήψεις στο δημόσιο, όμως ο πρωθυπουργός επιμένει ότι οι εκλογές αργούν και θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019.

Πρακτικά ο Αλέξης Τσίπρας με την χθεσινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha προανήγγειλε 8.500 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2019 και επιπλέον άλλες 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών και 3.000 απασχολούμενων στα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι. Συνολικά 16.000 προσλήψεις. Την ίδια χρονιά θα προκηρυχθούν 10.000 προσλήψεις από τις αποχωρήσεις των κληρικών από το μισθολόγιο του δημοσίου, ώστε να καλυφθούν σταδιακά μέσα στο 2020 μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ μαζί με επιπλέον άλλες περίπου 8.500 θέσεις που θα προκύψουν από τις συνταξιοδοτήσεις αντίστοιχου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων και την εφαρμογή της συμφωνίας 1:1, δηλαδή για κάθε μία αποχώρηση μία πρόσληψη. Σύνολο για το 2020 18.500 προσλήψεις. Ο Αλέξης Τσίπρας την ίδια ώρα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δικαιωθούν και οι συνταξιούχοι για τα αναδρομικά υπονοώντας πως όταν η κυβέρνηση θα έχει την δημοσιονομική δυνατότητα θα επιστρέψει και σ' αυτήν την κατηγορία αναδρομικές οφειλές.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις ευρωεκλογές του Μαΐου «αυτό εκτιμώ και αυτό θα πετύχω» και έβαλε στοίχημα πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο χωρίς ωστόσο η κυβέρνησή του να χάσει την δεδηλωμένη.

Γενικώς για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα η χθεσινή ήταν μία σημαντική ημέρα. Η ψήφιση της τροπολογίας για την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, γιατρούς, πανεπιστημιακούς κι άλλες επαγγελματικές ομάδες σηματοδοτεί επί της ουσίας την πραγματική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια αφού πιστοποιεί ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν διορθώσεις σε αδικίες του παρελθόντος.

Το Μαξίμου είναι γεγονός ότι ανέμενε καιρό αυτήν την στιγμή. Στις 21 Αυγούστου δεν κατάφερε να «πανηγυρίσει» το ημερολογιακό τέλος του Μνημονίου υπό την σκιά των γεγονότων στο Μάτι κι επιπλέον στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός δεν είχε άλλο περιθώριο από το να παρουσιάσει απλώς το περίφημο κοινωνικό πακέτο.

Όμως πλέον η κυβέρνηση έχει πάρει το «πράσινο φως» για τον προϋπολογισμό του 2019 και από την Κομισιόν και προετοιμάζεται ώστε στο επόμενο διάστημα να ψηφίσει τον Νόμο με τον οποίο θα ακυρώνει την εφαρμογή του μέτρου για την περικοπή στις συντάξεις.

Συγχρόνως θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για τους αγρότες, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 10% έως 30% για τα λαϊκά νοικοκυριά μέσα στο 2019 και μεσοσταθμικά 30% έως 50% μέσα στο 2020.

Επιπλέον, περί τα τέλη Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου το Μαξίμου θα ανακοινώσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το ύψος του κοινωνικού μερίσματος από τις υπεραποδόσεις αλλά και τους δικαιούχους του «χριστουγεννιάτικου μποναμά».

Το Μαξίμου θεωρεί ότι, έπειτα από μία επίπονη περίοδο μνημονιακών υποχρεώσεων, ήρθε η ώρα να βγει στην στροφή. Δεν είναι τυχαίο ότι επιχειρεί την διαμόρφωση μίας ατζέντας η οποία αποσκοπεί στο να αφήσει έντονο το αποτύπωμα του ΣΥΡΙΖΑ σε μία σειρά από μείζονα θέματα, τομές. Η Συνταγματική Αναθεώρηση ανοίγει τις επόμενες ημέρες και η σχετική διαδικασία συμπίπτει με την δημοσιοποίηση της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ κράτους και εκκλησίας, η οποία εάν ευοδωθεί θα κλείσει μία εκκρεμότητα δεκαετιών δίνοντας πόντους στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση το χρονοδιάγραμμα θεωρητικώς η αναθεωρητική διαδικασία θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου του 2019. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν όλα κυλήσουν ομαλά στην πΓΔΜ σε ό, τι αφορά στην τροποποίηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας με το που θα ολοκληρώνονται οι ψηφοφορίες στη Βουλή για το Σύνταγμα θα φθάνει προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών.