Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, διά του αρμόδιου τομεάρχη Νίκου Παναγιωτόπουλου, για την παραίτηση του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, αρμοδίου για τα θέματα διαφθοράς.

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η παραίτηση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρμοδίου για τα θέματα διαφθοράς κ. Ιωάννη Αγγελή -μόλις τρεις μήνες αφ' ότου ανέλαβε καθήκοντα- δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία.  Είχε προηγηθεί η απομάκρυνση του προκατόχου του κ. Δημήτρη Παπαγεωργίου, αλλά και η παραίτηση της εισαγγελέως διαφθοράς κ. Ελένης Ράικου».

«Τι κοινό συνδέει τους τρεις ανώτατους δικαστικούς; Απλούστατα είχαν την «ατυχία» να ασχοληθούν με την υπόθεση της Novartis. Τελικά όντως υπάρχει ένα πρωτοφανές σκάνδαλο: Πρόκειται για την εξόφθαλμη προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα» καταλήγει η ΝΔ.

Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος σημειώνει στην ερώτησή του:

«Κύριε Υπουργέ,

Η πρόσφατη παραίτηση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννη Αγγελή, από την εποπτεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς, μόλις τρεις (3) μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του και εν μέσω χειρισμού εξαιρετικά σοβαρών υποθέσεων μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος, όπως αυτή της Novartisκαι του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκαλεί, αν μη τι άλλο, ιδιαίτερη εντύπωση και έκπληξη. 

Κυρίως, όμως, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ως προς το παρασκήνιό της και τους πραγματικούς λόγους που τελικά οδήγησαν τον κ. Αγγελή στη συγκεκριμένη απόφαση. Κι αυτό διότι μπορεί η παραίτησή του να έγινε μετά από αναφορά που υπέβαλε ο ίδιος στην Εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, στην οποία ζητούσε την αντικατάστασή του, ωστόσο η επιλογή του στην εν λόγω αναφορά να μην εστιάσει στους ουσιαστικούς λόγους που τον οδηγούν στην παραίτηση, αλλά στη διάψευση δημοσιευμάτων και δημοσιογραφικών διαρροών, δημιουργεί εύλογη καχυποψία και ανησυχία για την απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης.  

Σε κάθε περίπτωση, η παραίτηση ενός ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού που άλλωστε αποτελεί επιλογή της φυσικής ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μόλις τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων εγείρει εύλογα ερωτήματα ως προς τον προβληματικό χειρισμό, λάθη και πλημμέλειες υποθέσεων μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος που ελέγχονται από τους αρμόδιους Εισαγγελείς Διαφθοράς, οι οποίοι τελούν υπό την εποπτεία του εν λόγω Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Δημοσιεύματα που αφήνουν υπόνοιες ότι η παραίτηση του Αντιεισαγγελέα σχετίζεται με τον τρόπο χειρισμού από μέρος του της υπόθεσης Novartis, και συγκεκριμένα αφορούν στην άρνησή του, μαζί μα άλλους Έλληνες εισαγγελείς, να παραλάβει στοιχεία που δόθηκαν από εισαγγελικό κλιμάκιο των ΗΠΑ για την εν λόγω υπόθεση και αφορούσαν σε πρώην Υπουργό,  τον περασμένο Νοέμβριο στη Βιέννη, ενισχύουν τον προαναφερόμενο προβληματισμό και εντείνουν την εύλογη ανησυχία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι πρόκειται για την τρίτη αλλαγή ανωτάτου εισαγγελικού λειτουργού που χειρίστηκε, έμμεσα ή άμεσα, την υπόθεση Novartis, μετά την παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ράϊκου και την αντικατάσταση του Αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Παπαγεωργίου. 

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και εποπτεύοντα της Εισαγγελίας Διαφθοράς σε παραίτηση;

Δεν προβληματίζει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης η εν λόγω παραίτηση, μόλις τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του και εν μέσω χειρισμού εξαιρετικά σοβαρών υποθέσεων μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος;»