Εσωκομματικό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους τομεάρχες της ΝΔ, όταν έκλεισαν οι πόρτες του Συντονιστικού. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η μάχη του σταυρού έχει ήδη ξεκινήσει και με δεδομένη και τη…δική του εμπειρία από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, έστειλε μήνυμα στα κεντρικά στελέχη της ΝΔ ότι τη σειρά εκλογής, την επόμενη μέρα, τη θυμούνται μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. «Κατανοώ τη μάχη του σταυρού καθώς γνωρίζετε ότι την έχω δώσει πολλές φορές. Ωστόσο θέλω να θυμίσω ότι την επομένη μέρα των εκλογών, τη σειρά εκλογής τη θυμούνται μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Και για μένα αυτή η σειρά δεν έχει καμία σημασία στην αξιολόγησή μου για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από το να μοιράζουμε την πίτα των σταυρών μεταξύ μας είναι να προσελκύσουμε κοντά μας πολίτες που δεν μας είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Γι’ αυτό και ζητώ απ’ όλους μέτρο και εφιστώ σε όλους την προσοχή», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης με νόημα. 

 Όπως προέκυψε, δε, από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος αναγόρευσε τις ευρωεκλογές περίπου σε «μητέρα των μαχών», εφόσον ως τότε δεν έχουν λάβει χώρα οι εθνικές εκλογές. «Οι ευρωεκλογές, αν δεν έχουν γίνει μέχρι τότε εθνικές εκλογές, εξυπακούεται ότι θα είναι η μητέρα των μαχών και θα έχουν ακριβώς την ίδια σημασία για εμάς. Ο προεκλογικός αγώνας που θα κάνουμε, θα είναι ακριβώς ο ίδιος. Και αυτό ισχύει και για εμένα προσωπικά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με γαλάζιες πηγές. Βεβαίως, κατά πληροφορίες, η δική του εκτίμηση παραμένει ότι θα στηθούν πολλές κάλπες στις 26 Μαϊου, αλλά, αν αυτό δεν ισχύσει για τις εθνικές εκλογές, τότε, όπως είπε «το ρολόι μετρά ήδη αντίστροφα για όλους μας για τις εκλογές της 26ης Μαϊου». 

Μια ενδιαφέρουσα επισήμανση, δε, για τα των εκλογών έκανε στη συζήτηση ο Κώστας Τασούλας. ««Υπάρχουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ετεροδημότες που έχουν κατοχυρώσει τη δυνατότητά τους να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Επομένως, αν οι εθνικές εκλογές συμπέσουν με τις δημοτικές εκλογές, όλοι αυτοί οι πολίτες θα εξαναγκασθούν επί της ουσίας να επιλέξουν αν θα ψηφίσουν στη μία ή στην άλλη κάλπη, δεδομένου ότι θα πρέπει να μετακινηθούν την ίδια μέρα», τόνισε ο βουλευτής Ιωαννίνω, εξηγώντας ότι γι’ αυτό και δεν έχουν συμπέσει ποτέ στο παρελθόν δημοτικές και εθνικές εκλογές. Ακόμα, έντονες επιφυλάξεις εξέφρασε και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για την τεχνική δυνατότητα του συστήματος να ανταποκριθεί σε πολλαπλές εκλογές. «Όσο και αν υπάρχουν διαβεβαιώσεις από την αρμόδια εταιρεία, θα πρέπει να έχουμε 45.000 εφορευτικές επιτροπές», είπε ο βουλευτής εκτιμώντας, εξ αυτού, ότι είναι άκρως πιθανό να στηθούν κάλπες τον Οκτώβριο. 

Σημειωτέον, έγινε ακόμα συζήτηση και για το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, με τον σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη, Γιώργο Γεραπετρίτη, να το αποδομεί. «Είναι αδιανόητο και μόνο ως σκέψη να δοθεί τάχα ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού και να εκλέγουν τρεις μόνο από τους βουλευτές, χωρίς η ψήφος τους να προσμετράται στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Είναι πρωτοφανής εμπαιγμός των Ελλήνων που δεν έχουν τη οικονομική δυνατότητα να πετάξουν για να ψηφίσουν στην Ελλάδα να μην συνυπολογίζεται η ψήφο τους στο συνολικό αποτέλεσμα των εκλογών και να περιοριστεί η βούλησή τους στην εκλογή 3 βουλευτών. Δεν θα δεχθούμε να υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους Έλληνες που ψηφίζουν εντός και εκτός Επικράτειας», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ και ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι, αν συμπέσουν εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές, θα παρατηρηθεί το παράδοξο «η ψήφος των Ελλήνων που θα ψηφίσουν από το εξωτερικό θα μετράει στις ευρωεκλογές για το σύνολο των ευρωβουλευτών, ενώ στις εθνικές θα μετρά μόνο για τους 3 από τους 300 βουλευτές».