Εστάλη το απόγευμα της Τρίτης από την Αθήνα στα Σκόπια η ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία τόσο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Από σήμερα η γειτονική χώρα θα πρέπει να χρησιμοποιεί τον όρο «Βόρεια Μακεδονία» στα κυβερνητικά κτίρια αλλά κα στις επίσημες επικοινωνίες της κυβέρνησης με τις υπόλοιπες χώρες, ενώ χθες συνεργεία αποκαθήλωσαν τις επιγραφές «κυβέρνηση της Μακεδονίας» με σκοπό να τις αντικαταστήσουν με αυτή της «Βόρειας Μακεδονίας».

Mς τη ρηματική διακοίνωση «ξεκινούν και οι υποχρεώσεις της γειτονικής χώρας» δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. «Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ’ αυτού. Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία» εξήγησε ο υπουργός.

«Έχουμε μόλις ανταλλάξει την τελική ρηματική διακοίνωση. Η Συμφωνία Πρεσπών τίθεται σε ισχύ!» αναφέρει σε ανάρτησή του, στα αγγλικά, στον προσωπικό του λογαριασμό στο τουίτερ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Στέλνει μάλιστα το μήνυμα: «Ας είναι σήμερα η απαρχή μιας μακράς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν μας, αλλά μπορούμε και θα διαμορφώσουμε το μέλλον της φιλίας, της εταιρικής σχέσης και της συνεργασίας μας».

Με την αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης, τέθηκαν σε ισχύ οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας τις οποίες η Βουλή της γείτονος είχε ψηφίσει στις 11 Ιανουαρίου. Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης (www.vlada.mk) η οποία έχει αλλάξει το λογότυπο της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας – Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Από σήμερα κυματίζει έξω από το κυβερνητικό κτήριο της Βόρειας Μακεδονίας η σημαία του ΝΑΤΟ, μετά την τελετή έπαρσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί παρουσία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Μιλώντας στην τελετή έπαρσης της σημαίας, ο Ζάεφ χρησιμοποίησε το νέο όνομα της χώρας λέγοντας ότι «πέτυχε έναν ιστορικό σκοπό, αυτόν της ένταξης στο ΝΑΤΟ με το καινούριο της όνομα της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι μια νέα σελίδα στην ιστορία μας. Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Παράλληλα με την αλλαγή στην προμετωπίδα του κυβερνητικού κτιρίου, σήμερα αναμένεται να δημοσιευθεί και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η έναρξη ισχύος των συνταγματικών τροποποιήσεων που υπερψήφισε η γειτονική χώρα, όπως προέβλεπε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Στη συνέχεια, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα υποβάλουν κοινή επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τελικής συμφωνίας, η οποία βάζει τέλος στις εδώ και δεκαετίες διμερείς διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Κατόπιν, η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, οι χώρες μέλη, οι χώρες παρατηρητές του ΟΗΕ, καθώς και όλοι οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ενημερωθούν για την αλλαγή του ονόματος.

Η κυβέρνηση της της γειτονικής χώρας σχηματίζει ήδη ομάδα που θα προετοιμάσει μέσα σε επτά ημέρες ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων και δράσεων, για την αλλαγή της ονομασίας από τους κρατικούς θεσμούς, την αλλαγή στις ταμπέλες στα σύνορα και τις διπλωματικές και τις προξενικές αρχές με το νέο όνομα του κράτους - Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία.