Τη νέα του σύνθεση μετά τις ευρωεκλογές δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα, το Ευρωκοινοβούλιο, με βάση δεδομένα από εθνικές δημοσκοπήσεις που συγκεντρώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την εκτίμηση για την κατανομή των εδρών, προβάλλοντας τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ επί των εδρών του κοινοβουλίου μετά το Brexit,  προκύπτει ότι η επόμενη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου θα αντικατοπτρίζει ένα πολιτικό τοπίο πιο κατακερματισμένο από ποτέ, με λιγότερους ευρωβουλευτές (705) από το απερχόμενο (751).

Για την Ελλάδα προβλέπει εννέα θέσεις για τη Νέα Δημοκρατία, έξι για τον ΣΥΡΙΖΑ, και από  δύο για ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή. 

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 36% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 24,7%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 8,6%, και έπονται Κίνημα Αλλαγής με 7,9% και το ΚΚΕ με 6,7%.

Κάτω από το όριο του 3% ωστόσο βρίσκονται η Ένωση Κεντρώων που συγκεντρώνει 2,6%, η Ελληνική Λύση με 2,2%, το Ποτάμι με 1,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,4%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,3% και η Πλεύση Ελευθερίας με 1,2%.

Όπως φαίνεται και στο γράφημα, πρώτο παραμένει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ενώ αισθητές απώλειες φαίνεται ότι θα καταγράψουν οι Σοσιαλδημοκράτες.

H σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές του 2014