Φωτογραφίες, πιστοποιητικά και όλα τα απαραίτητα έγγραφα ζητούν τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών από τους επαγγεματίες του ΕΣΥ, προκειμένου να λάβουν τα αναδρομικά από το 2012. Ποσά από περίπου 40.000 έως 50.000 ευρώ που θα λάβει κάθε γιατρός, δίνονται με απόφαση του Πρωθυπουργού και όχι με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου και είχαν προσφύγει οι γιατροί. 

Την ίδια στιγμή, χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των αναδρομικών σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδου που έχουν να λαμβάνουν αναδρομικά έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, πρώτα το χρώμα του χρήματος θα δουν οι ένστολοι, οι πανεπιστημιακοί και οι δικαστικοί και μετά οι νοσοκομειακοί γιατροί. «Εντός των επόμενων εβδομάδων θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση ώστε να καταβληθούν τα αναδρομικά στους κλάδους που τα δικαιούνται. Βέβαια οι γιατροί θα ακολουθήσουν αμέσως μετά καθώς αναζητείται φόρμουλα ώστε να μπορέσει και ο ιατρικός κόσμος να πάρει χρήματα έστω κι αν το ΣτΕ δεν προβλέπει αναδρομικά από το 2012 μέχρι σήμερα αλλά μόνο από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι σήμερα, οπότε και είχε ληφθεί η δικαστική απόφαση μετά τις προσφυγές των γιατρών.

 

 

 

 

Πάντως οι γιατροί παραμένουν επιφυλακτικοί και περιμένουν να δουν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, καθώς δεν έχει επισήμως αποσαφηνισθεί πότε και πόσα θα πάρουν, αλλά ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε αν θα είναι στους κλάδους που θα περιληφθούν στη νομεθετική ρύθμιση. Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών διατηρεί τις επιφυλάξεις της και αναμένει να λάβουν όλες οι κατηγορίες των γιατρών του ΕΣΥ αναδρομικά τα χρήματα τους από το 2012 όπως και οι ειδικευόμενοι.

Πόσα δικαιούται η κάθε βαθμίδα

Τα χρήματα που πρέπει να επιστραφούν στους νοσοκομειακούς γιατρούς με βάση τους υπολογισμούς του Ηλία Σιώρα της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομειακών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), για να αποπληρωθούν τα αναδρομικά θα απαιτηθούν από 400 έως 500 εκατ. ευρώ ανάλογα με τη βαθμίδα του κάθε γιατρού. Και αυτό διότι υπολογίζεται ότι από το 2012 έως το 2018 οι νοσοκομειακοί γιατροί έχασαν από τις τακτικές αποδοχές τους από 600 έως 700 ευρώ το μήνα.

Αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν 10.000 ειδικευμένοι γιατροί που αν δικαιωθούν από το ΣτΕ θα πρέπει να τα εισπράξουν όλοι και όχι μόνο όσοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη από την αρχή, τότε ο καθένας θα πρέπει να λάβει από 40.000 έως 50.000 ευρώ για το σύνολο των χρόνων.

Βέβαια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δηλώσει ότι προς ώρας τα οικονομικά δεν επιτρέπουν ούτε τους μισθούς να επανέλθουν στα πρότερα επίπεδα.