«Η Μακεδονία δεν είναι μία και ελληνική, η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική. Όταν ακούγεται πως η Μακεδονία είναι μία και ελληνική είναι αλυτρωτισμός, και για να είμαστε ακριβείς, η Μακεδονία έγινε ελληνική» δήλωσε ο Νίκος Φίλης, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, όπου διεξάγεται η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η Ελληνική Μακεδονία έγινε ελληνική γιατί πληθυσμιακά ως το 1912 -22 δεν είχε πλειοψηφία ελληνική παρά μόνο σε ζώνες στο Νότο. Έγινε ελληνική με ανταλλαγές κατά τις δύσκολες εποχές που ζήσαμε» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας υποστήριξε πως όλη η ελληνική βιβλιογραφία εως το 1992 αναφερόταν στην γειτονική χώρα και τον λαό με τον όρο «Μακεδονία» ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για αναβλητικότητα της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ.

«Είναι εθνική και όχι κομματική επιλογή η αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν θέλουμε βγαίνοντας από τα μνημόνια να ξαναπέσουμε στα ίδια προβλήματα της απαξίωσης που δεν είναι εικόνα για την χώρα μας» υπογράμμισε ο κ. Φίλης.