Ότι ο Καμμένος ήξερε από τις προγραμματικές δηλώσεις κιόλας της κυβέρνησης ότι υπάρχει στόχος για επίλυση του Μακεδονικού με σύνθετη ονομασία, τονίζει σε δηλώσεις του ο Νίκος Φίλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ήξερε ποια είναι η λύση, δεν μπορεί ξαφνικά να ανασύρει θέμα κάθετης διαφωνίας».

Μιλώντας στον ρ/σ Real, ο πρώην υπουργός Παιδείας, αναφέρει ακόμα «Διαφωνία θα έχει, αλλά όχι διαφωνία για να πέσει η κυβέρνηση και να δημιουργηθούν συνθήκες πολιτικής αστάθειας. Διότι αν κινδυνεύσει η συνοχή της κυβέρνησης αυτή την περίοδο, αντιλαμβάνεστε ότι θα δημιουργηθούν συνθήκες πολιτικής αστάθειας που θα θέσουν σε κίνδυνο όποιες κατακτήσεις έχουμε κάνει στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης και της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη. Αυτό θέλουμε πολιτική σταθερότητα».

«Αν ο κ. Καμμένος θέλει να συμμετάσχει σε αυτό το εγχείρημα της πολιτικής σταθερότητας, βεβαίως θα συμμετάσχει, αλλά όχι με συνεχείς δηλώσεις και με αιφνιδιασμούς και με εμφάνισή του σε μια επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ όχι με βάση τις κυβερνητικές θέσεις αλλά τις προσωπικές του θέσεις. Έτσι δεν προχωράμε... Μαζεύουμε γάλα και το χύνουμε» ανέφερε ο Νίκος Φίλης.

Μιλώντας για την συγκυβέρνηση, σημείωσε: «Προκύπτει ως αναγκαστική επιλογή μετά τις εκλογές του 2015. Συνεπώς είναι μια κυβέρνηση εφόσον είναι αναγκαστική, περιορισμένης ευθύνης, δεν είναι στρατηγική κυβέρνηση. Η διάρκειά της είναι μέχρι τις επόμενες εκλογές. Ιδιαίτερα τώρα που περνάμε μια περίοδο κάποιων δυνατοτήτων για την οικονομική ανάπτυξη στην χώρα μας" και συμπλήρωσε ότι "Είναι προφανές πως με τις εκλογές θα υπάρξουν νέοι συσχετισμοί όπου θα προκύψει η δυνατότητα προγραμματικών στρατηγικών συγκλίσεων. Δύο μπλοκ εξουσίας, ένα με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και ένα με κορμό τη ΝΔ. Αν εκεί χωράνε ή όχι οι ΑΝΕΛ αυτό έχει να κάνει με τη φυσιογνωμία των ΑΝΕΛ. Με τη σημερινή τους φυσιογνωμία δεν χωράνε. Πρέπει να αλλάξει η φυσιογνωμία».

Τέλος, σχετικά με το plan B που παρουσίασε ο Πάνος Καμμένος, σχολίασε: «Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με βάση τη συμφωνία που πετύχαμε. Οι αντιλήψεις για άξονες στο πλαίσιο ενός βαλκανικού ψυχρού πολέμου, που άκουσα και από τον κ. Καμμένο, είναι αντιλήψεις οι οποίες οδηγούν πίσω στην κακή περίοδο της Ιστορίας των Βαλκανίων».