«Το υπουργείο επεδίωξε να εκσυγχρονίσει ένα μάθημα που ήταν σε παρακμή. Αυτό συνάντησε την αντίδραση των φονταμενταλιστών και των ακραίων δεξιών κύκλων. Δυστυχώς, το ΣτΕ με αυτούς συντάσσεται» τόνισε σε νέα δήλωσή του κατά της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» προανήγγειλε την απειθαρχία της κυβέρνησης στην απόφαση του ΣτΕ, λέγοντας πως «το μάθημα θα γίνει με τον σύγχρονο τρόπο που έχουμε επιλέξε» αναφέροντας πως οι αλλαγές αυτές είχαν συμφωνηθεί και με την Εκκλησία.

Ο Νίκος Φίλης, σημείωσε παράλληλα πως «ένα ανώτατο δικαστήριο με αρμοδιότητα να υπερασπίζεται το Σύνταγμα, με την απόφασή του αυτή παρερμηνεύει ή και παραβιάζει το Σύνταγμα».

Ο πρώην υπουργός, επισήμανε δυο συγκεκριμένα σημεία της απόφασης: «Το πρώτο είναι πως το Σύνταγμα δεν λέει ότι πρέπει να κάνουμε προσηλυτισμό στα σχολεία, αλλά ότι πρέπει να αναπτύσσουμε τη θρησκευτική συνείδηση. Δεν λέει ότι πρέπει να έχουμε ομολογιακό μάθημα για να μαθαίνουν τα παιδιά τα δόγματα. Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν για τις θρησκείες. Η Ορθοδοξία ως επικρατούσα στην Ελλάδα θα έχει τον πρώτο λόγο. Αλλά και για τα άλλα δόγματα και θρησκείες.

Το δεύτερον, το Σύνταγμα μιλάει για ανεξιθρησκεία, το δικαίωμα να πιστεύει όποιος θέλει, χωρίς να επηρεάζεται από το κράτος ή άλλους θεσμούς με τρόπο προσηλυτιστικό. Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα που παρακάμπτει, παρερμηνεύει, παραβιάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, πρέπει να απαντήσει».