Να κατηγοριοποιηθούν τα «κόκκινα δάνεια» προτείνει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, λέγοντας ότι «η στόχευση των πλειστηριασμών πρέπει να ακολουθήσει μια άλλη λογική».

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Φλαμπουράρης σημείωσε ότι «τα κόκκινα δάνεια πρέπει να κατηγοριοποιηθούν και η στόχευση των πλειστηριασμών πρέπει να ακολουθήσει μια άλλη λογική, να στραφούν πρώτα στα μεγάλα δάνεια και δη αυτά που σχετίζονται με δανειολήπτες που διαφεύγουν της πληρωμής με νομιμοφανείς ή παράνομους τρόπους, ενώ έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν. Προφανώς, αυτοί είναι οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», έννοια που δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στο φτωχό και μικρομεσαίο πολίτη, άνεργο, μισθωτό, συνταξιούχο ή μικροεπιχειρηματία. Από τα στοιχεία που μου χορήγησε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών φαίνεται ότι η πρώτη κατοικία καταλαμβάνει κατ' ανώτατο το ένα τέταρτο των κόκκινων δανείων, άρα έχουμε τη δυνατότητα και πρέπει να βρεθεί λύση για τα τρία τέταρτα, που είναι και ο μεγάλος όγκος των «κόκκινων δανείων».

Πρόσθεσε δε ότι: «Οι τράπεζες πρέπει να θυμούνται την αναπτυξιακή αλλά και την κοινωνική τους διάσταση, όταν μάλιστα οφείλουν την επιβίωσή τους στον Έλληνα φορολογούμενο».

Για την επένδυση στο Ελληνικό, o κ. Φλαμπουράρης είπε ότι η σταθερή κυβερνητική βούληση είναι η πραγματοποίηση της επένδυσης και αρνήθηκε – ερωτηθείς σχετικά – ότι υπάρχει χάσμα με τη Lamda.

«Κατ' αρχάς ας αποφύγουμε τις κινδυνολογίες, χάσμα δεν υπάρχει. Με τον επενδυτή, από την πρώτη στιγμή που κληθήκαμε να συνεργαστούμε, βρισκόμαστε σε διαρκείς διαπραγματεύσεις, προσπαθώντας ο καθένας από την πλευρά του να προασπίσει τις θέσεις του. Η βούλησή μας για την πραγματοποίηση της επένδυσης παραμένει σταθερή όπως σταθερή είναι και η θέση μας να μην ικανοποιούμε χωρίς σοβαρό λόγο κάθε επιθυμία των επενδυτών» ανέφερε.

Για την αποκατάσταση των καταστροφών στο Μάτι είπε: «Η κυβέρνηση συντονισμένα, έχει επικεντρώσει την προσοχή της και έχει διαθέσει πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε το συντομότερο δυνατό να επουλωθούν οι πληγές των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Σε ό,τι αφορά τις δράσεις αποκατάστασης, μετά από τρεις μήνες και με ευθύνη του Δημοσίου, οι εργασίες υλοτόμησης των καμένων δέντρων συνεχίζονται εντατικά (έχει υλοποιηθεί στο 50% της συνολικής έκτασης και έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Μάτι, ενώ επιχειρούν πλέον έξι υλοτομικοί συνεταιρισμοί), έχουν γίνει 30 κατεδαφίσεις σπιτιών και συνεχίζονται, έχει γίνει καθαρισμός από υπολείμματα αμιάντου σε 100 σπίτια και ο ρυθμός αυξάνεται. Την προηγούμενη Πέμπτη άρχισε και η αποκατάσταση/ανάπλαση του φυσικού περιβάλλοντος με δενδροφύτευση σε διάφορα τμήματα της λεωφόρου Μαραθώνος, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση αποκατάστασης που εκπόνησε το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων. Αυτές οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και πριν τη διεξαγωγή του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας».

Στην ερώτηση αν θα γίνουν εκλογές πριν από το Μάιο, ο κ. Φλαμπουράρης απάντησε, μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εξαντλήσει τον συνταγματικό της χρόνο»: «Θα ήταν αφύσικο, σε κυβερνήσεις συνεργασίας να μην εκφράζονται διαφωνίες. Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια έδωσε την «ψυχολογική ευκαιρία» -είναι ανθρώπινο αυτό- να εκφραστούν οι όποιες διαφωνίες με μια παραπάνω ένταση. Η λεγόμενη «κανονικότητα» δίνει αυτήν την πολυτέλεια. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να εξαντλήσει το συνταγματικό της χρόνο». 

Για τον Γιάννη Στουρνάρα, ανέφερε ότι επιδιώκει τη συνεργασία μαζί του «για την καλύτερη και ισχυρότερη συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ανάπτυξη της χώρας, με ανάπτυξη των δημοκρατικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κοινωνική ευαισθησία για τους αξιοπρεπείς μισθούς».

Ο κ. Φλαμπουράρης αρνήθηκε ότι υπάρχουν μυστικά ραντεβού με ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες και είπε «Κάθε παραπολιτικό σχόλιο που υπαινίσσεται ότι η κυβέρνησή μας συναλλάσσεται δι' εμού μυστικά και σε βάρος του Έλληνα πολίτη είναι κακόηθες. Κατά τα λοιπά, η πόρτα αλλά και τα αυτιά μου είναι ανοιχτά στους πάντες και, σας διαβεβαιώ, ανεξαρτήτως κοινωνικής ισχύος. Όπου μπορώ να βοηθήσω βοηθάω πάντα άμεσα και για το κοινό καλό».

Τέλος, σχετικά με την ανάπλαση της Αθήνας σημείωσε ότι «εντός του 2018 θα βγει στον αέρα ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του εμπορικού ιστορικού τριγώνου της Αθήνας και έπεται συνέχεια».