Στα μαθήματα διαχείρισης κρίσεων που μπορεί να πάρει η Βρετανία από την Ελλάδα αναφέρεται άρθρο γνώμης των Financial Times. Ο δημοσιογράφος Τόνι Μπάρμπερ αναφέρεται στο πώς η Ελλάδα κατάφερει να βγεί από την περίοδο παρατεταμένης κρίσης, χωρίς να επιβεβαιώσει τα καταστροφικά σενάρια. Σε αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο Αλέξης Τσίπρας, που από «Λένιν του Αιγαίου» έγινε το αγαπημένο παιδί του ευρωπαϊκού κατεστημένου, όχι μόνο επειδή κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά και επειδή έλυσε το επικίνδυνο για τα Βαλκάνια ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι άκαμπτη και άδικη. Το περήφανο έθνος μας δεν πρέπει πλέον να υποταχθεί στη δικτατορία των Βρυξελλών και των συνεπειών του. Οι αιτιάσεις των Βρετανών που τάσσονται υπέρ του Brexit παραπέμπουν σε όσα έλεγαν κάποιοι Έλληνες, για την συμπεριφορά απέναντι στη δική τους χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και γενικότερα την οικονομική κρίση» ξεκινά το άρθρο των FT.

Η βρετανική κυβέρνηση και οι πολίτες, που εξακολουθούν να αδυνατούν να συμβιβαστούν με έναν ορισμό για το Brexit, μπορούν να πάρουν πολλά μαθήματα από τον μακρύ και οδυνηρό αγώνα της Ελλάδας. Ορισμένα από αυτά μάλιστα είναι και σχετικά ελπιδοφόρα. Αποδεικνύεται ότι ένα δημοκρατικό σύστημα και μια κοινωνία μπορούν να αναδυθούν, «άσχημα χτυπημένα» αλλά ουσιαστικά άθικτα από τις πιο σοβαρές προκλήσεις» σημειώνει το δημοσίευμα. 

Ξεκινώντας την αναδρομή της οικονομικής κρίσης, ο Μπάρμπερ σημειώνει: «Το μαρτύριο της Ελλάδας ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες του 2009 όταν η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, του κεντροαριστερού πρωθυπουργού, αποκάλυψε τη δυσάρεστη αλήθεια για την κατάσταση της οικονομίας. Το 2010 ήταν η έναρξη των οκτώ μνημονιακών χρόνων που θα ακολουθούσαν, υπό την ηγεσία της ΕΕ και του ΔΝΤ και η αρχή για τη μεταμόρφωση της Ελλάδας σε de facto προτεκτοράτο των πιστωτών της. Η περίοδος διάσωσης έληξε τον Αύγουστο, αλλά εξακολουθεί να είναι σε ισχύ ένα καθεστώς επιτήρησης που απαιτεί αυστηρή τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, οικονομική μεταρρύθμιση και διοικητική αναθεώρηση με αντάλλαγμα την υποστήριξη των πιστωτών.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η ελληνική οικονομία και το πολιτικό σύστημα αντιμετώπισαν τεράστια πίεση. Η χώρα έχασε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της και η ανεργία εκτοξεύτηκε. Οι ψηφοφόροι εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου και στράφηκαν στη ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής αναδύθηκε από τις σκιές.

Αν και η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές προκλήσεις και η ανησυχία για τη δημόσια διοίκηση και το κράτους δικαίου παραμένει, η χώρα εισήλθε στη μεταμνημονιακή εποχή, σε καλύτερη κατάσταση από ό, τι οι σκεπτικιστές προέβλεπαν. Κατά τη διάρκεια της κρίσης η Ελλάδα παρουσιαζόταν, κυρίως από αντι-ευρωπαίους Βρετανούς πολιτικούς και σχολιαστές, ως μια δυστοπία της οποίας η πολιτική και κοινωνική κατάρρευση πυροδότησε την κατάρρευση και της σάπιας τάξης πραγμάτων στην ΕΕ. Ωστόσο, τα χειρότερα δεν ήρθαν ποτέ», συνεχίζει το άρθρο.

«Ο εξτρεμισμός δεν επικράτησε στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη το 2015-2016, η Ελλάδα δεν «έθρεψε» ένα μεγάλο αντι-μεταναστευτικό, αντι-μουσουλμανικό κόμμα, όπως συνέβη σε άλλα κράτη της ΕΕ. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το «πείραμα» του πρώτου εξαμήνου του 2015 που ήταν στην εξουσία, δεν είναι πλέον ένα αντι-συστημικό κόμμα, αλλά η φυσική αντικατάσταση του ΠΑΣΟΚ.

Ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής στο All Souls College της Οξφόρδης, ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μια φάση "μετα-λαϊκιστικής πολιτικής". Ενώ σε πολλές χώρες βρίσκουν έδαφος διάφορες παραλλαγές του λαϊκισμού, στην Ελλάδα έχει ήδη επανέλθει το κλασικό δίπολο, όπου η εξουσία εναλλάσσεται μεταξύ μετριοπαθούς αριστεράς και δεξιάς. Οι κοινοβουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους, για τις οποίες το κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέας Δημοκρατία, είναι το φαβορί, μπορούν να επεξηγήσουν αυτό το σημείο».

Στη συνέχεια, σκιαγραφώντας το προφίλ του Έλληνα πρωθυπουργό, το δημοσίευμα αναφέρει: «Σκεφτείτε επίσης τη σταδιοδρομία του Αλέξη Τσίπρα, πρωθυπουργού και ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποτε οι ηγέτες της ΕΕ τον φοβούνταν ως έναν “Λένιν του Αιγαίου”. Τώρα είναι το αγαπημένο παιδί του κατεστημένου της ΕΕ, και όχι μόνο επειδή έβγαλε την Ελλάδα από την κρίση και την κράτησε στην ευρωζώνη. Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε το χειροκρότημα της ΕΕ και της Ουάσινγκτον για την πρωτοβουλία του στη λύση του ονοματολογικού με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες, δυνητικά επικίνδυνες διαμάχες στα Βαλκάνια. Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι είναι διατεθειμένος να σταθεί απέναντι στη Ρωσία, που ήταν παραδοσιακά κοντά στην Ελλάδα και ακόμη και να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες για να μην κινδυνεύσει το Μακεδονικό.

Εν ολίγοις, η Ελλάδα βρίσκει το δρόμο της για την εσωτερική σταθερότητα και γίνεται ένα ασφαλές μέρος στην Ευρώπη. Το βρετανικό πλοίο, αντίθετα, απομακρύνεται από την ΕΕ, παρόλο που ούτε το πλήρωμά του ούτε οι παγιδευμένοι επιβάτες του ξέρουν πού πηγαίνει. Το Ηνωμένο Βασίλειο μοιάζει με ένα οξεία πολωμένο, χαοτικά κυβερνημένο έθνος που χάνει την παγκόσμια επιρροή του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας». καταλήγει.