Με την κυβέρνηση να επιχειρεί να πετάξει τον «μουντζούρη» για τα της Συνταγματικής Αναθεώρησης στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι δεν συναινεί στις προτάσεις της, επειδή δεν επιθυμεί την αναθεώρηση του άρθρου 86 που αφορά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί ρελάνς με αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, σταχυολογώντας περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εθιξε το ζήτημα και μίλησε για την ανάγκη αναθεώρησης του επίμαχου άρθρου.

Όπως το έθεταν από χθες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, ο κ. Μητσοτάκης, ως απλός βουλευτής της ΝΔ, είχε πάρει το 2006 ο ίδιος πρωτοβουλία, προκειμένου να αλλάξει το επίμαχο άρθρο που ουσιαστικά προστάτευε σε υπέρμετρο βαθμό τους πολιτικούς λειτουργούς. Εκείνη την πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη συνυπέγραφαν ελάχιστοι βουλευτές τότε: από τη ΝΔ ο Νίκος Γεωργιάδης, ο Κώστας Τασούλας, η Σοφία Καλαντζάκου, ο Μιχάλης Μπεκίρης, ο Δημήτρης Γαλαμάτης και ο Γιώργος Κοντογιάννης και από το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος. Η κατάληξη είναι γνωστή: παρά την πρωτοβουλία των βουλευτών εκείνη την περίοδο, η εν λόγω πρόταση δεν εντάχθηκε στο μπουκέτο της μίνι-αναθεώρησης που έγινε λίγο μετά και έκτοτε το άρθρο 86 έχει παραμείνει ανέγγιχτο.  

Η ΝΔ επιχειρεί κατ’ αυτό τον τρόπο να αποκρούσει την κυβερνητική προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών στην αξιωματική αντιπολίτευση, με «ηθικοποίηση» της συζήτησης και επιστροφή στη ρητορική περί διαφθοράς του παλαιού πολιτικού συστήματος, μιας και στην οδό Πειραιώς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα από τη στιγμή που δεν δέχεται την πρόταση της ΝΔ για από κοινού ψήφιση άρθρων από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ώστε το ζήτημα του Συντάγματος να καταστεί και ένα από τα διακυβεύματα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, μαζί με την οικονομία και τη λειτουργία των θεσμών.  

Παράλληλα, γαλάζιες πηγές, με τις οποίες συνομίλησε το Reader.gr για το θέμα, υπενθύμιζαν ότι ο κ. Μητσοτάκης ουδέποτε έκρυψε την ανάγκη αναθεώρησης του επίμαχου άρθρου, σταχυολογώντας μια σειρά από δημόσιες παρεμβάσεις του σε αυτή την κατεύθυνση, πέρα από την προαναφερθείσα πρόταση νόμου:

-Τον Ιανουάριο του 2011, δηλώνει στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ fm: «το Σύνταγμα προβλέπει ότι αν 50 βουλευτές υπογράψουν, τότε υπάρχει η δυνατότητα ένα άρθρο να κριθεί αναθεωρητέο.Το άρθρο 86 δεν είχε κριθεί αναθεωρητέο από κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα, ούτε από το ΠΑΣΟΚ,ούτε από την ΝΔ, τα οποία και τα δύο σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τον Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών. Με δική μου πρωτοβουλία, λοιπόν,(το) επιχείρησα»

-Τον Απρίλιο του 2011, με αφορμή τις αλλαγές στον εν λόγω νόμο που εισηγείται η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στη σχετική συζήτηση στη Βουλή αναφέρει: «αν είχαμε καταφέρει τότε να κρίνουμε το άρθρο αυτό ως αναθεωρητέο, είναι πολύ πιθανό ότι το άρθρο αυτό θα είχε αναθεωρηθεί στην τελευταία Συνταγματική Αναθεώρηση και δεν θα φτάναμε τώρα στο σημείο να δίνουμε την εντύπωση συνολικά ως πολιτικό σύστημα ότι έχουμε αδυναμία ή έλλειψη βούλησης να μπορέσουμε να στείλουμε στη δικαιοσύνη αυτούς για τους οποίους βάσιμα υποπτευόμαστε ότι δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, όπως ο νόμος ορίζει…»

-Τον Δεκέμβριο του 2016, μιλώντας στο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει το ζήτημα.

-Τον Φεβρουάριο του 2018, σε άρθρο του στο enikos.gr, ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει την πρότασή του για κατάργηση του επίμαχου άρθρου.

Υπενθυμίζεται ότι η αναθεώρηση του εν λόγω άρθρου ήταν και στον πυρήνα των 9 σημείων που είχε επεξεργαστεί επιτροπή υπό τον Κώστα Τασούλα στις αρχές του καλοκαιριού του 2016 αναφορικά με το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.