Με τη συζήτηση για το Σύνταγμα να έχει ανοίξει για τα καλά, η ΝΔ ετοιμάζεται και αυτή να θέσει τις προτάσεις της επί τάπητος, καλώντας έτσι με τη σειρά την κυβέρνηση να πάρει θέση, αλλά και δημιουργώντας ένα νέο διακύβευμα για τους πολίτες.

Όπως διαμηνύουν ανώτερες πηγές της οδού Πειραιώς, μιλώντας στο Reader.gr, η πρόταση της ΝΔ για το Σύνταγμα θα είναι συνολική, σε αντίθεση με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτηρίζεται ως επιλεκτική, θα είναι σε προοδευτική κατεύθυνση και θα αποσκοπεί στον ριζικό εκσυγχρονισμό του καταστατικού χάρτη της χώρας. Κατ’ αυτό τον τρόπο, δε, από τη μεριά της οδού Πειραιώς επιδιώκουν να περάσουν και το μήνυμα στους πολίτες ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που επιδιώκει βαθιές τομές στο Σύνταγμα, καλώντας τους, επί της ουσίας, να κρίνουν, ποιος γνήσια προτείνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ποιος επιλέγει να ανοίξει ευκαιριακά τη συζήτηση. «Αυτό που προτείνουμε είναι ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό Σύνταγμα», λένε χαρακτηριστικά γαλάζιοι κύκλοι. 

Με άλλα λόγια, η Αναθεώρηση του Συντάγματος θα αποτελεί για τη ΝΔ και ένα ακόμα εκλογικό διακύβευμα, την ώρα που η οδός Πειραιώς κατηγορεί το Μαξίμου ότι έχει ανακινήσει εργαλειακά το θέμα, με προφανείς μικροκομματικές σκοπιμότητες. Μάλιστα, γαλάζιες πηγές υπογραμμίζουν ότι το τι θα αποφασιστεί στην παρούσα Βουλή δεν δεσμεύει την επόμενη, όπου εκτιμάται ότι πλειοψηφία θα έχει η ΝΔ, αλλά μπορεί, σε εκείνη τη φάση, να επιδιωχθούν ακόμα ριζικότερες αλλαγές.

Την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να εξειδικεύει περαιτέρω από το βήμα της Κ.Ο. του κόμματος την ερχόμενη Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ, όπως σημειώνουν γαλάζιες πηγές, θα βασίζεται μεν στις προτάσεις που είχε κάνει το κόμμα ήδη από το καλοκαίρι του 2016, όταν είχε πρωτοανοίξει η συζήτηση, αλλά θα είναι σημαντικά εμπλουτισμένες και θα πηγαίνουν αρκετά πέρα από αυτούς τους τροχιοδεικτικούς άξονες. Εισηγητής, δε, για την αξιωματική αντιπολίτευση στην κοινοβουλευτική συζήτηση που θα λάβει χώρα θα είναι ο πολύπειρος βουλευτής Κώστας Τασούλας, οποίος είχε αναλάβει και το 2016 την ευθύνη της σύνταξης των πρώτων γαλάζιων προτάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τότε η ΝΔ είχε παρουσιάσει τις εξής προτάσεις:

1. Διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυση της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής.
2. Αναβάθμιση του Κοινοβουλίου με εκσυγχρονισμό των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών.

3. Δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων με την αφαίρεση δικαστικών αρμοδιοτήτων από τη Βουλή και την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών. Επίσης, η βουλευτική ασυλία καλύπτει μόνο πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.

4. Επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής.

5. Αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας.

6. Ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών.

7. Κατάργηση του μονοπωλίου της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης (άρθρο 16)

8. Απλούστερη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

9. Κατάργηση περιττών και γραφειοκρατικών διατάξεων που δεν συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα και στην ευκρίνεια ενός σύγχρονου Συντάγματος.

Ενδεικτικά, πέρα από αυτές τις προτάσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται από μέρους ΝΔ η αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, αλλά και του 110 αναφορικά με τον τρόπο αναθεώρησης του Συντάγματος, η ΝΔ προτείνει και παρεμβάσεις στο άρθρο 103, αναφορικά με την αυτοτέλεια των Δήμων, με τον κ. Μητσοτάκη να επιδιώκει τον ουσιαστικό απογαλακτισμό τους από το κράτος, στο άρθρο 106 για τις επενδύσεις, ώστε να δημιουργείται και θεσμικά ένα πιο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, αλλά και σε μια σειρά ακόμα άρθρων, στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός πιο λειτουργικού εθνικού καταστατικού χάρτη.