Ως μια αναγκαία επιλογή «για να βγει η χώρα από το Μνημόνιο και να επιστρέψει στην ανάπτυξη», χαρακτήρισε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τη «γνωστή και διατυπωμένη η διαφορετική θέση των δύο κομμάτων στο εθνικό θέμα».

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τα Νέα/Σαββατοκύριακο», η κ. Γεροβασίλη σημειώνει ότι «σε κάθε περίπτωση, καθένας κρίνεται για τη στάση του, και πριν και μετά». Εκτιμά ότι τόσο η Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και το ότι «η ζωή περνάει στην κανονικότητα με αισιοδοξία» θα έχουν «θετικά αποτελέσματα στην κάλπη».

Η ίδια ααπορρίπτει τα περί «εργαλειοποίησης του εθνικού θέματος για να αναδιαταχθεί το πολιτικό σκηνικό υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέροντας χαρακτηριστικά «αυτά είναι ιστορίες για φλωρεντινές μηχανορραφίες» και πρόσθεσε ότι «η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού θα οδηγήσει ακόμα περισσότερο τη ΝΔ στο περιθώριο».

Είπε ότι όλα τα στοιχεία για τα επεισόδια με αφορμή τη Συμφωνία αξιοποιούνται στις δικογραφίες που συντάσσονται και θα αξιολογηθούν από την Δικαιοσύνη η οποία «θα κρίνει και θα κάνει τη δουλειά της» και κάλεσε τα κόμματα «που διατείνονται ότι υπηρετούν τους δημοκρατικούς θεσμούς απερίφραστα και χωρίς αστερίσκους να καταδικάσουν τις πράξεις αυτές».

«Η Δημοκρατία σε τέτοια ζητήματα δεν μπορεί να δείξει την ελάχιστη ανοχή» τόνισε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ερωτηθείσα αν υπάρχουν και πολιτικοί αυτουργοί των επεισοδίων, απάντησε ότι «στελέχη της ΝΔ εμφανίστηκαν να υποκινούν σε βίαιες πράξεις. Και η ΝΔ δεν είπε κουβέντα ούτε για τα στελέχη της, ούτε καταδίκασε τις πράξεις τους. Κάτι που για τη ΝΔ, σε μια άλλη εποχή, θα ήταν αυτονόητο».

Είπε ακόμα ότι η ηγετική ομάδα της ΝΔ «συντηρεί την ένταση με ακροδεξιές εθνικιστικές κορώνες στελεχών της, "χαϊδεύει αφτιά" προσβλέποντας σε πολιτικά κέρδη και πτώση της κυβέρνησης» τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν απειλείται και το μοναδικό που πετυχαίνει κανείς με τέτοιες επιλογές είναι να δώσει χώρο και κέρδη στην Ακροδεξιά». «Απέναντι στην Ακροδεξιά, όσους τη σιγοντάρουν και τους ντόπιους θιασώτες της ορμπανοποίησης της πολιτικής χρειάζεται ένα πλατύ προοδευτικό μέτωπο» είπε η κ. Γεροβασίλη.