Αιφνιδιασμούς από την κυβέρνηση έκρυβε η χθεσινή μέρα με τον πρωθυπουργό να βάζει φρένο από την μία στο Προεδρικό Διάταγμα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο και από την άλλη να αφήνει να εννοηθεί στα κομματικά όργανα ότι η κυβέρνηση σκέφτεται την πιθανότητα να μην κατεβάσει τελικώς την πρόταση για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. 

Ο Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής» πρόταση εμφανώς διαφοροποιημένη από εκείνην που παρουσίασε τον Ιούλιο του 2016 στο περιστύλιο του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην συνεδρίαση του οργάνου με αντικείμενο την Συνταγματική Αναθεώρηση υπήρξαν δύο μείζονα θέματα που έφεραν σε διάσταση τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Το ένα αφορά τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς τμήμα του οργάνου επέμενε ότι πρέπει να υπάρχει προσφυγή στην βάση εφόσον αποτύχουν οι δύο πρώτες προσπάθειες ανάδειξή του στην Βουλή (αρχική πρόταση ΣΥΡΙΖΑ) με ένα άλλο κομμάτι να διαφωνεί υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται από το Σώμα των βουλευτών και μάλιστα για να μην διαλυθεί η Βουλή, ακόμη και με απλή πλειοψηφία των 151 ψήφων.

Το δεύτερο θέμα που προκάλεσε έριδες στην συνεδρίαση αφορά την διακριτότητα των ρόλων κράτους/εκκλησίας. Τα περισσότερα μέλη τάχθηκαν υπέρ της αναφοράς στην θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους με επισήμανση πως κρατούσα θρησκεία στην χώρα μας είναι η ορθόδοξη χριστιανική, ενώ άλλα μέλη θεωρούν ότι πρέπει να μην υπάρχει αναφορά στο άρθρο 3 του Συντάγματος στην κρατούσα θρησκεία.

Τα δύο ζητήματα αιχμής θα συζητηθούν αναλυτικά και σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας τις επόμενες ημέρες.

Ως προς το θέμα της αλλαγής τακτικής για την αιγιαλίτιδα, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να «παγώσει» το Προεδρικό Διάταγμα την ύπαρξη του οποίου είχε ανακοινώσει ο Νίκος Κοτζιάς αποχωρώντας από το υπουργείο των Εξωτερικών προκειμένου το συγκεκριμένο κυριαρχικό δικαίωμα να περάσει με νομοσχέδιο από την Βουλή. 

Η πρωθυπουργική πρωτοβουλία για «φρένο» στο Προεδρικό Διάταγμα ερμηνεύεται ως  μία επιθυμία του Μαξίμου να μην οξύνει τις σχέσεις με την Άγκυρα, ενόψει και του ταξιδιού του στην Κωνσταντινούπολη για συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να υπάρξει διάλογος με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα για το μείζον θέμα και μάλιστα να συγκληθεί και εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής με διευρυμένη σύνθεση.