Η προσπάθεια διεμβολισμού του χώρου της Κεντροαριστεράς από τον Αλέξη Τσίπρα δε μένει πλέον αναπάντητη από τα ηγετικά στελέχη του χώρου. Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, γίνεται ολοένα και σαφέστερο ότι στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι πρωτίστως ο περιορισμός της εκλογικής δύναμης του ΚΙΝΑΛ, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει από θέση ισχύος τα μετεκλογικά σενάρια συνεργασιών. Το καμπανάκι χτύπησε για τα καλά στο ΚΙΝΑΛ, στελέχη του οποίου επαναλαμβάνουν στους συνομιλητές τους πως «είμαστε σε πόλεμο με τον ΣυΡιζΑ».

Χαρακτηριστική ήταν η η αποστροφή στην χθεσινή ομιλία της Φώφης Γεννηματά από την Θεσσαλονίκη που χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «Πρωθυπουργό σε απόγνωση» μπροστά στην ήττα αλλά και «βαρίδι» για την Αριστερά και τη χώρα. «Ο κήρυκας του διχασμού στήνει δήθεν τώρα γέφυρα για την Κεντροαριστερά. Μόνο η γέφυρα των στεναγμών υπάρχει για τον κ. Τσίπρα που τον οδηγεί στο τέλος της πρωθυπουργίας και την πολιτική απομόνωση. Για κάθε έναν που εξαγοράζεται, χίλιοι έρχονται στο Κίνημα Αλλαγής», είπε η Φώφη Γεννηματά, κλιμακώνοντας τις επιθέσεις της κατά του Πρωθυπουργού.

Στους ίδιους τόνους για πρώτη φορά και ο  Γιώργος Παπανδρέου, που αναφέρθηκε στην συμπεριφορά των στελεχών του ΣυΡιζΑ στη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης και έδωσε τέλος στα όποια σενάρια συνεργασίας με το κυβερνών κόμμα. «Αυτοί που μας έλεγαν παλαιοτέρα γερμανοτσολιάδες και Πινοσετ τώρα μας θεωρούν πολύφερνες νύφες, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για τις ψήφους εν όψει εκλογών», τόνισε στον ΣΚΑΙ ο πρώην Πρωθυπουργός, διαψεύδοντας ταυτόχρονα τις φήμες ότι του πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει Επίτροπος.

Η αντεπίθεση των στελεχών του ΚΙΝΑΛ έρχεται σε συνέχεια των επαφών που έκανε η Φώφη Γεννηματά στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στα ταξίδια σε Βερολίνο και Μαδρίτη όπου επεδίωξε να αναδείξει την την σημαντική απόσταση που χωρίζει τον ΣυΡιζΑ από τις αξίες και τις αρχές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και προτάσσουν την συνεργασία του κυβερνώντος κόμματος με στελέχη της των ΑΝΕΛ, τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, το λαϊκισμό, αλλά και τα πολιτικά αλισβερίσια που επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα με μεμονωμένα στελέχη της κεντροαριστεράς, ως δείγματα πολιτικού αμοραλισμού αλλά και «ευκαιριακής» σύγκλισης με τον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Έμπειρα στελέχη της Χαρίλαου Τρικούπη παρατηρούν ότι η βασική προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου, είναι να διαμορφώσει ένα επικοινωνιακό κλίμα διεμβολισμού του χώρου, στοχεύοντας κυρίως αναποφάσιστους και βεβαίως την κυρία δεξαμενή των κεντροαριστερών ψηφοφόρων.

Αναγνωρίζουν δε ότι η βασική μάχη που θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στις επόμενες εκλογές, δεν αφορά την πρώτη θέση, αλλά την οριστική επικράτηση στον προοδευτικό χώρο, ως κύριος εκφραστής του «αντι-δεξιού» μετώπου.