Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου 

«Η Ελλάδα έκανε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν» τόνισε σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε με τον έλληνα πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στο πέρασμα της Ελλάδας από την κρίση στην μεταμνημονιακή εποχή ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η χώρα κατάφερε να περάσει από ελλείμματα σε πλεονάσματα και σε ένα προϋπολογισμό, ο οποίος δεν επιβλήθηκε, αλλά συζητήθηκε με την Επιτροπή. Ανάμεσα στις θετικές εξελίξεις ανέφερε τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των επενδύσεων, δηλώνοντας, όμως, για δεύτερη φορά ότι «πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν».

«Τιμώ και θαυμάζω αυτό που έκανε ο ελληνικός λαός στη διάρκεια της κρίσης» είπε επιπλέον ο Γιούνκερ, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι «πάντα ήμουν κατά όλων αυτών που ήθελαν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως οι Έλληνες δεν θα ξεχάσουν ποτέ τη συμβολή του προέδρου της Κομισιόν στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.

«Είστε ένας Ευρωπαίος ηγέτης» δήλωσε, απευθυνόμενος προς τον Γιούνκερ, επεξηγώντας ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής άσκησε τα καθήκοντά του υπερασπιζόμενος την Ευρώπη, χωρίς να έχει τη συμπαράσταση ηγετών κρατών της ΕΕ. «Δεν είχατε τη συμπαράσταση που θα έπρεπε, σε κρίσιμα θέματα. Δεν το υπολογίσατε, πήρατε το κόστος και αποδεικνύει το μέγεθος της πολιτικής φυσιογνωμίας σας» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος στο πλαίσιο των επαφών του στις Βρυξέλλες συμμετείχε, επίσης στην καθιερωμένη εβδομαδιαία συνάντηση του Κολλεγίου των Επιτρόπων.