Για «επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ» που υλοποιούνται στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή «με την κοινή πολιτική Τσίπρα – Καμμένου – Κοτζιά» έκανε λόγο ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του κόμματος.

Σε παρέμβασή του στον τηλεοπτικό ΣΚΑΙ, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή «σε σχέση με τα μυστικά κονδύλια και του υπουργείου Εξωτερικών και των υπόλοιπων υπουργείων γιατί το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει την ουσιαστική ενημέρωση ούτε της Βουλής ούτε του ελληνικού λαού και αναμένουμε την απάντηση της κυβέρνησης».

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρθηκε στο «όργιο απροκάλυπτων παρεμβάσεων από τον διεθνή παράγοντα, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ για να περάσει η Συμφωνία και να εξυπηρετηθούν τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια στα Βαλκάνια». Απαντώντας σε σχετική παρατήρηση για «έντονη δραστηριότητα του ρωσικού παράγοντα στην περιοχή στην αντίθετη κατεύθυνση», είπε βεβαίως και είναι πολύ δραστήριος στην περιοχή και ο ρωσικός παράγοντας» σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «αυτή τη στιγμή στα σύνορα με τη Ρωσία, στη Νορβηγία, γίνεται η μεγαλύτερη ΝΑΤΟϊκή άσκηση από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου με συμμετοχή 50.000 στρατιωτών και αναβαθμισμένη συμμετοχή της Ελλάδας».

Υπενθύμισε την πολύ πρόσφατη αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία για τα Πυρηνικά και την απάντηση της Ρωσίας ότι «θα υπάρξει απάντηση σε περίπτωση που χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ φιλοξενήσει τέτοια όπλα». Πρόσθεσε δε πως «ξέρουμε τη συζήτηση για τον Άραξο» και εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για το ότι «η Ελλάδα έχει ήδη μπει στον ανταγωνισμό αυτό και αυτό εμπλέκει τη χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων σε πολύ μεγάλες περιπέτειες».

Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ν.μ., αυτό μπορεί να το κάνει και τμηματικά, το πρόβλημα είναι ότι αυτά τέθηκαν στο πόδι, στο πλαίσιο μιας υπουργικής παράδοσης-παραλαβής και στη συνέχεια είχαμε τα μπρός-πίσω, τις υπαναχωρήσεις κ.ο.κ." κατέληξε ο Γ. Γκιόκας.