Από ένα άτυπο debate θα χαρακτηριστεί το συνέδριο της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που ξεκίνησε από χθες στην Αθήνα, υπό την ευθύνη της ΟΝΝΕΔ, μιας και είναι ο τελευταίος σταθμός πριν το συνέδριο του ΕΛΚ μεσοβδόμαδα στο Ελσίνκι, όπου θα αναδειχθεί και ο υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών. 

Έτσι, από σήμερα θα είναι στην Αθήνα ο Γερμανός επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος εμφανίζεται ως το φαβορί για το χρίσμα του ΕΛΚ. Τον κ. Βέμπερ στηρίζει με σαφήνεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας υπογράψει μάλιστα και την υποψηφιότητά του, μια συμφωνία που σφραγίστηκε πριν από ενάμιση μήνα στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Ο κ. Βέμπερ θα μιλήσει αύριο το μεσημέρι στους συνέδρους της νεολαίας του ΕΛΚ, αμέσως μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σήμερα το απόγευμα, δε, αναμένεται να επισκεφθεί από κοινού με τον πρόεδρο της ΝΔ την Κιβωτό του Κόσμου, με τον πατέρα Αντώνιο της Κιβωτού να κερδίζει πρόσφατα το βραβείο του «Ευρωπαίου Πολίτη» για το 2018. 

Αύριο, δε, μαζί με τον κ. Βέμπερ και τον κ. Μητσοτάκη, χαιρετισμούς στους συνέδρους θα απευθύνουν και οι Επίτροποι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Χρήστος Στυλιανίδης.

Για αύριο το απόγευμα, δε, προγραμματίζεται και η ομιλία του έτερου διεκδικητή του χρίσματος της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, του Φινλανδού Άλεξ Στουμπ, ο οποίος θα φτάσει στην Αθήνα από τη Λισαβόνα. Πάντως, debateτων κ.κ. Βέμπερ και Στουμπ σε αυτή τη φάση δεν θα υπάρξει, μιας και…δεν συντονίζονται οι πτήσεις τους, με τον Βέμπερ να αποχωρεί αύριο το μεσημέρι και τον κ. Στουμπ να φτάνει στην Αθήνα ελάχιστα πριν την αναχώρησή τους. Έτσι, η μόνη δημόσια αναμέτρησή τους θα γίνει στο Ελσίνκι, λίγο πριν την ψηφοφορία στο συνέδριο του ΕΛΚ, που θα λάβει χώρα στις 7 και 8 Νοεμβρίου. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, ως οικοδεσπότης θα είναι παρών και στην ομιλία του κ. Στουμπ, με τον οποίο έχει δίαυλο επικοινωνίας. 

Σημειώνεται ότι από το συνέδριο της νεολαίας του ΕΛΚ θα προκύψουν και οι εκπρόσωποι της νεολαίας στο συνέδριο της επόμενης εβδομάδας, ενώ πρόεδρος θα αναδειχθεί η Πορτογαλίδα Λίντια Περέιρα. Όσο για την αποστολή της ΝΔ στο συνέδριο του Ελσίνκι, αυτή θα αποτελείται από 16 μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου και αυτοί είναι οι: Κυριάκος Μητσοτάκης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μαρία Σπυράκη, Γιώργος Κύρτσος, Ελίζα Βόζενμπεργκ και Θοδωρής Ζαγοράκης, οι αντιπρόεδροι Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο γραμματέας της Κ.Ο. Κώστας Τσιάρας, ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, οι Γιώργος Κουμουτσάκος και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος και ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Γιάννης Σμυρλής. Τέλος, δικαίωμα ψήφου ως πρώην πρωθυπουργός έχει και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. του think tank της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, του «Κέντρου Βίλφριντ Μάρτενς».