Να πέσουν οι τόνοι με τα Τίρανα θέλει η Αθήνα μετά τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις των υπουργείων εξωτερικών αλλά και την παρέμβαση του Έντι Ράμα που προκάλεσε ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κατσίφα το μεσημέρι της Κυριακής. Χθες η Πρέσβης της Αλβανίας κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου της επιδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας, έπειτα από το περιστατικό στους Βουλιαράτες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το διάβημα επιδόθηκε από ανώτατο υπηρεσιακό παράγοντα του υπουργείου και κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο με την ανακοίνωση του Υπουργείου, που έκανε λόγο για ένα απαράδεκτο περιστατικό. Η Αθήνα ζητά τη απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Κων. Κατσίφας, για αυτό τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και η Ελληνική Αστυνομία αλλά και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι σε συντονισμό με τις αλβανικές Αρχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν δρομολογηθεί μέσω της διπλωματικής οδού όλες οι ενέργειες για τη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς στις έρευνες, προκειμένου να ενημερώνεται και παράλληλα να παρέχει στις αλβανικές Αρχές οποιαδήποτε συνδρομή κριθεί απαραίτητη.

Πάντως το αλβανικό υπουργείο εξωτερικών έκανε λόγο για “αδικαιολόγητη πολιτικοποίηση του γεγονότος” στην Ελλάδα, στον απόηχο της ανάρτησης του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, που χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ “τρελό” τον Κωνσταντίνο Κατσίφα. Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «την απογοήτευσή του για την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, το οποίο όχι μόνο δεν καταδίκασε την ένοπλη επίθεση κατά των δυνάμεων επιβολής του νόμου αλλά μιλά για "απαράδεκτες απώλειες της ζωής”». Επικαλούμενο την αλβανική αστυνομία το υπουργείο υποστήριξε ότι πρόκειται «για ένα εντελώς μεμονωμένο περιστατικό» και για μια «σκανδαλώδη περίπτωση εξτρεμιστικής επιθετικότητας έναντι της αλβανικής αστυνομίας».

Η ανακοίνωση καταλήγει με έκκληση ώστε να αποφευχθεί να αποδοθεί πολιτική και διπλωματική χροιά στο «άνευ προηγουμένου περιστατικό» και με διαβεβαιώσεις προς την Αθήνα ότι η γειτονική χώρα «είναι ένας ασφαλής και ειρηνικός τόπος για όλους τους πολίτες της, χωρίς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ελληνικής εθνικότητας».

Πάντως η Ελληνική Αστυνομία ανέφερε πως δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε μαρτυρίες που να επιβεβαιώνουν πως το τραγικό περιστατικό σχετίζεται με την ύψωση της ελληνικής σημαίας, ενώ φαίνεται πως επιβεβαιώνει πως ο Κατσίφας αρχικά πυροβόλησε στον αέρα και μετά κατά διερχόμενου περιπολικού της αστυνομίας.