Η είδηση της ένταξης του μέχρι πρότινος ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη στη ΝΔ δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, για όσους γνώριζαν το παρασκήνιο. Κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, ο κ. Θεοχάρης είχε επαφή με το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ προ δύο εβδομάδων. Την Κυριακή πριν από το συνέδριο της ΝΔ, δε, είχε συνάντηση και με τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ, όπου κλείδωσαν οι λεπτομέρειες, αλλά και το timing της ανακοίνωσης. 

Πέρα, όμως, από το άνοιγμα της ΝΔ στο Κέντρο και δια του κ. Θεοχάρη, η προσχώρησή του έχει ιδιαίτερη σημασία για έναν πρόσθετο λόγο: ο Χάρης Θεοχάρης εμφανιζόταν το προηγούμενο διάστημα να διάκειται θετικά απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον υπολόγιζαν στους υπολογισμούς που έκαναν. Πλέον, όμως, οι «δεύτερες σκέψεις» που επικαλέστηκε ο κ. Θεοχάρης, μετά τις δηλώσεις Ζάεφ, επικράτησαν οριστικά και ο ίδιος επέλεξε την κοίτη της ΝΔ. 

«Τώρα…στενεύονται», έλεγε, χαρακτηριστικά έμπειρος βουλευτής της ΝΔ στους διαδρόμους της Βουλής το απόγευμα της Τρίτης σε συζήτηση με το Reader.gr. Και αυτό γιατί είναι σαφές ότι το πολυπόθητο «151» που επιζητεί η κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μιας και για λόγους πολιτικής νομιμοποίησης το Μαξίμου δεν θέλει να αρκεστεί σε μια απλή πλειοψηφία επί των παρόντων, είναι εξαιρετικά επίφοβο. 

Στις…αριθμητικές πράξεις που κάνουν οι βουλευτές της ΝΔ, αλλά και το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη λίγοι είναι οι βουλευτές από άλλα κόμματα που θεωρούνται βέβαιοι. Αυτοί είναι η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και, κατά τα φαινόμενα, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. 148-9 βουλευτές δηλαδή. Και, από εκεί και μετά, αρχίζουν τα δύσκολα.

Δύο άλλα ονόματα που ακούγονται, αυτό του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη από τους ΑΝΕΛ και του επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το ΚΙΝ.ΑΛ. ακούγονται μεν, ως δυνητικές ψήφοι, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να πει, αν θα ψηφίσουν ή όχι. Με άλλα λόγια, ο ρυθμιστής της ψηφοφορίας θα είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι άλλοι τρεις βουλευτές του Ποταμιού, με δεδομένο ότι ήδη ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός έχουν πει ότι δεν ψηφίζουν τη Συμφωνία και είναι, ούτως ή άλλως, σε τροχιά προσέγγισης με τη ΝΔ. 

Από τη μεριά της ΝΔ, έχουν ήδη θέσει προ των ευθυνών τους τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ειδικά το Ποτάμι, ως προς τη στάση του στην ψηφοφορία, μετά τις περίφημες δηλώσεις Ζάεφ. Η, δε, προσθήκη Θεοχάρη είναι και ένα μήνυμα προς την κυβερνητική πλειοψηφία ότι δεν είναι η πρόταση μομφής που επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι της κυβερνητικής πλειοψηφίας που μπορεί να φέρει το Μαξίμου σε πολύ δύσκολη θέση. Από την άλλη, όπως προκύπτει και από συζητήσεις με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, μπορεί να υπάρχει αισιοδοξία για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά αυτή απορρέει από το «κρατούμενο» ότι θα τη στηρίξουν ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι βουλευτές του. 

Αν αυτό όμως δεν γίνει; Αν, για παράδειγμα, ο κ. Θεοδωράκης συνδέσει μια θετική ψήφο του με προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά; Τότε, ο κ. Τσίπρας θα είναι προ εξαιρετικά δύσκολων αποφάσεων.