Η «παρέλαση» δυτικών αξιωματούχων συνεχίζεται στα Σκόπια, καθώς σήμερα επισκέπτεται την πρωτεύουσα της πΓΔΜ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, μια μόλις μέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Τζίμ Μάτις. Πρόκειται για ένα μπαράζ επισκέψεων που δεν λέει να σταματήσει, καθώς τόσο η αμερικανική όσο και η γερμανική κυβέρνηση έχουν επενδύσει πολιτικά στην υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τον λαό της πΓΔΜ και την κύρωση της συμφωνίας από την Αθήνα σε δεύτερο χρόνο. 

Η παρουσία των δυτικών αξιωματούχων σκοπό έχει να υπενθυμίσει στους πολίτες της πΓΔΜ τα οφέλη της ένταξής τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και να διασφαλίσει ότι θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα της 30ηςΣεπτεμβρίου. Στοιχεία των δημοσκοπήσεων πάντως που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αποτυπώνουν μια διστακτικότητα μαζικής συμμετοχής στην κάλπη της μεθεπόμενης Κυριακής, παρά την στάση του αντιπολιτευόμενου VMRO για «ψήφο κατά συνείδηση». Το στοίχημα για το Ζόραν Ζάεφ αφορά αρχικά στην συμμετοχή, που πρέπει να υπερβεί το 50% για να παράξει και πολιτικά αποτελέσματα. Και μπορεί τυπικά το δημοψήφισμα να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, μια καθαρή νίκη πάντως του «ναι» θα λύσει τα χέρια του Ζόραν Ζάεφ ενόψει συνταγματικών αλλαγών που είναι το δυσκολότερο βήμα στην όλη διαδικασία. 

Δώδεκα ημέρες πάντως πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών και σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Market Vision για λογαριασμό της σκοπιανής ιστοσελίδας Mkd.mk προηγείται το «ναι» με μικρή διαφορά. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών» το 51,1% των ερωτώμενων απαντά «ναι», ενώ 48,9% των Σκοπιανών πολιτών δηλώνει «όχι». Σε ό,τι αφορά την εθνοτική προέλευση, το χάσμα μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών για τη συμφωνία των Πρεσπών μοιάζει αγεφύρωτο. Μόνο το 33,5% των Σλαβομακεδόνων τάσσεται υπέρ της συμφωνίας, ενώ το 66,5% λέει «όχι». Εντούτοις, το 95% των Αλβανών δηλώνει «ναι» στη συμφωνία, και μόλις το 5% διαφωνεί. Στο ερώτημα «είστε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για αλλαγή του ονόματος της ‘’Δημοκρατίας της Μακεδονίας’’ το 52,6% των ερωτηθέντων απαντά «όχι» ενώ «ναι» απαντά το 47,4%. 

Χθες πάντως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μίλησε εκ νέου για προσπάθεια ρωσικών παρεμβάσεων στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, σενάριο που διέψευσε ο Ζάεφ. «Δεν έχω κανένα στοιχείο ένδειξη για ρωσική ανάμειξη (σσ: στο δημοψήφισμα). Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι φίλη της "Μακεδονίας" και δεν έχει κάτι εναντίον της ενσωμάτωσής μας στην ΕΕ, είναι ωστόσο αντίθετη στη εισδοχή μας στο ΝΑΤΟ. Και το λένε πολύ ανοιχτά. Εμείς προσπαθούμε να (τους) εξηγήσουμε ότι για εμάς δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την πλήρη εισδοχή μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Τόσο πάντως ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ είχαν μιλήσει για προσπάθειες επιρροής της Μόσχας, ενώ χθεσινό δημοσίευμα του politico περιγράφει την ρωσική πρεσβεία των Σκοπίων ως «φωλιά κατασκόπων», η τρίτη και μικρότερη κορυφή σε ένα τρίγωνο που περιλαμβάνει το Βελιγράδι και τη Σόφια.