Σε μια περίοδο, κατά την οποία το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να πιέσει τη ΝΔ με πλείστους όσους τρόπους, όπως τη συζήτηση για το Σύνταγμα ή την επιστροφή στην ατζέντα της σκανδαλολογίας, η οδός Πειραιώς ετοιμάζει τη δική της αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα.

Αρχής γενομένης από το Σύνταγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της πρότασης του κόμματος την Τρίτη, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος. Ο κωδικός στην Πειραιώς είναι «σύγχρονο και λειτουργικό Σύνταγμα», ενώ, όπως έχει μεταφέρει από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας το Reader.gr, στη ΝΔ σημειώνουν ότι το κόμμα προτείνει μια ευρεία και γενναία Αναθεώρηση, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που προκρίνει μια περιορισμένη και εν πολλοίς ιδεοληπτική πλατφόρμα. Με άλλα λόγια, το κεντρικό μήνυμα της ΝΔ είναι ότι δεν θέλει μια άτολμη Αναθεώρηση και γι’ αυτό πετά το μπαλάκι στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να κάτσει στο τραπέζι και να διερευνήσει τα περιθώρια σύμπλευσης, ενώ, σύμφωνα με τη γαλάζια θεώρηση, με την προσέγγιση της ΝΔ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επεξηγούν γιατί αντιτίθενται σε ώριμες κοινωνικά αλλαγές στο Σύνταγμα. 

Βάση της γαλάζιας πρότασης για το Σύνταγμα θα είναι οι εννέα άξονες που είχαν προκύψει ήδη από το καλοκαίρι του 2016, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναθέσει σε μια ομάδα υπό τον βουλευτή του κόμματος Κώστα Τασούλα, ενώ κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της γαλάζιας πρότασης έχει και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη Γιώργος Γεραπετρίτης. 

Βασικοί άξονες της πρότασης της ΝΔ θα είναι η τροποποίηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, του άρθρου 101, με εισαγωγή των εννοιών της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση, του άρθρου 103 για την ενίσχυση της αυτοτέλειας των φορεών τοπικής αυτοδιοίκησης, του άρθρου 106 δια της εισαγωγής εδαφίων υπέρ των επενδύσεων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ενάντια στον οικονομικό προστατευτισμό και του άρθρου 110, με απλούστερη διαδικασία Αναθεώρησης. Παράλληλα, από το πακέτο προτάσεων του 2016 ισχύει η κατάργηση του άρθρου 86, η αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής, με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα κ.ο.κ.

Παράλληλα, η ΝΔ θα ανεβάσει τους τόνους και για το μεταναστευτικό, έχοντας ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα, η οποία αναμένεται να οριστεί σύντομα. Η ΝΔ θέτει στο επίκεντρο της προσοχής της τόσο το τι γίνεται στα hotspots, όπως η Μόρια, με γαλάζιες πηγές να διαπιστώνουν κυβερνητική αφωνία από τότε που έχουν ενταθεί οι καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης, αλλά και λόγω των σοβαρών καταγγελιών για διασπάθιση πόρων στη διαχείριση των κονδυλίων του προσφυγικού, ειδικά σε ό,τι αφορά το υπουργείο Άμυνας. 

Φυσικά, πέρα από τον σκανδαλώδη τρόπο που η κυβέρνηση φέρεται να έχει διαχειριστεί τους πόρους για το προσφυγικό, κατά τη ΝΔ, στην οδό Πειραιώς εκτιμούν ότι το Μαξίμου συντηρεί μια επιχείρηση λάσπης με στόχο τη ΝΔ, χωρίς, όμως, ουσιαστικό αντίκρισμα.

Πέραν, δε, του πολιορκητικού κριού προς το Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζει και εσωκομματικές κινήσεις για να συμβολίσει το άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία, με την ανακοίνωση εντός των επόμενων ημερών των πρώτων ονομάτων πολιτών που θα είναι για πρώτα φορά υποψήφιοι στα γαλάζια ψηφοδέλτια, όπως προανήγγειλε (Πρώτο Θέμα), ενώ τόσο ο κ. Μητσοτάκης (στην ίδια συνέντευξη) όσο και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης (στο συνέδριο του Ποταμιού) εξέπεμψαν μήνυμα για πολιτικές συγκλίσεις πέρα από τα στενά όρια της ΝΔ την επομένη των εκλογών.