Η είδηση της απόδρασης του πρώην Πρωθυπουργού της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι στην Ουγγαρία μπορεί να ξάφνιασε φίλους κι αντιπάλους του, επιβεβαίωσε όμως εκ νέου τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει το αντιπολιτευόμενο VMRO. Ο πρώην Πρωθυπουργός και για πολλά χρόνια ηγέτης της παράταξης έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης δυο ετών, ενώ εκκρεμούν σειρά δικαστικών ερευνών εναντίον του κι εναντίον στελεχών του κόμματός του. Ο κ. Γκρούεφσκι κατέφυγε στην Ουγγαρία και ζήτησε άσυλο από την κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν, με τον οποίο είχε στενές σχέσεις στη διάρκεια της Πρωθυπουργίας του κι αν τελικά του χορηγηθεί, θα μείνει εκτός πολιτικού παιχνιδιού για αρκετό καιρό στη γειτονική χώρα.

«Τις τελευταίες ημέρες έχω λάβει αναρίθμητες απειλές για τη ζωή μου. Τώρα είμαι στη Βουδαπέστη όπου και ζήτησα πολιτικό άσυλο από τις ουγγρικές Αρχές. Θα παραμείνω πάντα πιστός στην υπόθεση της Μακεδονίας και ποτέ δεν θα την εγκαταλείψω» έγραψε ο κ. Γκρούεφσκι στον λογαριασμό του στο Facebook.

Η φυγή του Γκρούεφσκι αφαιρεί ακόμη έναν αντίπαλο από τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ που βλέπει την αξιωματική αντιπολίτευση απομονωμένη και αποδεκατισμένη. Οι οκτώ βουλευτές που αποσκίρτησαν έχουν διαμορφώσει τη δική τους αυτόνομη κοινοβουλευτική ομάδα κι έχουν συμφωνήσει σε μεγάλο βαθμό στο περιεχόμενο των συνταγματικών αλλαγών, ενώ το VMRO αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία στις διεθνείς επαφές. Στο εσωτερικό της χώρας το Πρωτοδικείο των Σκοπίων έχει διατάξει την προσωρινή δέσμευση 69 ακινήτων του κόμματος, ενώ αρκετοί είναι και οι νυν βουλευτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη δικαιοσύνη.

Στο μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε εκ νέου πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει τη συμφωνίατων Πρεσπών όποτε κι αν η κυβέρνηση τη φέρει στη βουλή προς ψήφιση, τονίζοντας πως «συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην  κυρωθεί αυτή η συμφωνία». Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS) ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «ήμασταν πάντα υπέρ της λύσης, αλλά όχι υπέρ μιας οποιασδήποτε λύσης σχετικά με το ονοματολογικό. Αλλά δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Τσίπρας χειρίστηκε αυτό το ζήτημα ήταν ξεκάθαρα μη εποικοδομητικός. Πότε δεν προσπάθησε να δημιουργήσει εσωτερικές συναινέσεις για την επίλυση αυτού του ζητήματος και αυτή η τελική συμφωνία που παρουσιάστηκε στον ελληνικό λαό και στην αντιπολίτευση είναι μια συμφωνία που για εμάς είναι εξαιρετικά προβληματική».

Η κυβέρνηση Ζάεφ πάντως συνεχίζει τη διαδικασία αναθεώρησης στη βουλή της πΓΔΜ, μετά και την έγκριση της Επιτροπής των τεσσάρων τροπολογιών που κατατέθηκαν και αναμένεται να ψηφιστούν την 1η Δεκεμβρίου με απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στη συνέχεια οι τροπολογίες θα τεθούν προς δημόσια διαβούλευση και η τελική ψηφοφορία (που απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία των δυο τρίτων) αναμένεται να διεξαχθεί είτε στα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου. Με τα σημερινά δεδομένα, η κυβέρνηση Ζάεφ διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία για τελειώσει τη συνταγματική αναθεώρηση.