Αφορμή για… διάφορες ερμηνείες αποτέλεσε μια τουλάχιστον διφορούμενη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα Σάββατο. 

«Καλό είναι, όλοι όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης σε αυτόν τον τόπο, να μάθουμε να δουλεύουμε περισσότερο, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να μιλάμε λιγότερο», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του με πολλούς να πιστεύουν πως «φωτογράφιζε» τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, αφού εξάλλου φρόντισε να απορρίψει τις όποιες «εναλλακτικές προτάσεις» για την πΓΔΜ. Το όλο… σούσουρο που δημιουργήθηκε οδήγησε κυβερνητικές πηγές να διευκρινίσουν ότι ο πρωθυπουργός, με την τοποθέτησή του αυτή, δεν αναφερόταν στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ αλλά στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε και άλλη έμμεση επίθεση προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, χωρίς -και πάλι- να τον κατονομάσει. Αναφέρθηκε σε «ορισμένους κατ' εξακολούθηση διαψευδόμενους από τις εξελίξεις εγχώριους θεσμικούς παράγοντες», που, όπως είπε, «επιμένουν στις κινδυνολογικές παρεμβάσεις» και τους συνέστησε για «το δικό τους καλό και για τη δική τους εναπομείνασα αξιοπιστία να είναι λίγο προσεχτικοί πια».

«Τη μια μας είπαν ότι αν δε κάνουμε 4-5 επιπλέον και μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις δε θα βγούμε στις αγορές και τελικά βγήκαμε όχι μία αλλά τρείς φορές στις αγορές με επιτυχία. Την άλλη μας είπαν ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει καθαρή έξοδο και χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή, δηλαδή νέο κεκαλυμμένο μνημόνιο. Διαψεύστηκαν κι εκεί παταγωδώς. Και τώρα επιμένουν στην ίδια γραμμή, ζητώντας ουσιαστικά να κοπούν εκ νέου οι συντάξεις που οι ίδιοι στο παρελθόν έκοψαν καμιά σαρανταριά φορές. Θα διαψευστούν εκ νέου. Και πάλι παταγωδώς», σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις

«Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τα Σκόπια πέρα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία είναι μοναδική». Αυτό ήταν, εξάλλου, το μήνυμα που έστειλε στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διαφυλάσσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δυο λαούς και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια», σημείωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι: «Αν οι γείτονες μας την απορρίψουν πρέπει να γνωρίζουν και θα το πω με ειλικρίνεια δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει. Διότι αν δεν αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία, θέλω να είμαι σαφής, η Ελλάδα δε πρόκειται να το επιτρέψει. Δεν πρόκειται να δεχτεί την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή σε άλλο διεθνή οργανισμό, ή σε οποιοδήποτε σχήμα αμυντικής συνεργασίας με συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 – Θα λάβει ισχυρή εντολή ο ΣΥΡΙΖΑ

Την πεποίθηση ότι στις εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει νέα ισχυρή εντολή «για να συνεχίσουμε αυτό το μεγάλο ταξίδι για την αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη, που ξεκινήσαμε μαζί από το 2015», εξέφρασε ο πρωθυπουργός.

«Οι πολίτες θα κληθούν να κρίνουν και να συγκρίνουν: Την Ελλάδα της ανάκαμψης και της κοινωνικής δικαιοσύνης ή την Ελλάδα βουτηγμένη στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την αέναη λιτότητα; Την Ελλάδα που με ορίζοντα τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, μετατρέπεται ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου ή την Ελλάδα που γυρίζει πίσω στα ρουσφέτια, στην κλεπτοκρατία και τους ημέτερους», επισήμανε και συνέχισε: «Την Ελλάδα της υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας και των επενδύσεων ή την Ελλάδα των off shore, της μίζας και των ολιγαρχών. Την Ελλάδα που πρωταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή ή την Ελλάδα που φοβάται και τη σκιά της και γίνεται ξανά παρίας και μαύρο πρόβατο».

Ακραία νεοφιλελεύθερο το πρόγραμμα ΝΔ

«Κάνουν λάθος ορισμένοι που λένε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πρόγραμμα. Η ΝΔ έχει πρόγραμμα, ακραία νεοφιλελεύθερο και είναι το πρόγραμμα των Μνημονίων και του ΔΝΤ που κατέστρεψε την κοινωνική υποδομή σε αυτή τη χώρα. Αυτό είναι το πρόγραμμα της», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Σε αυτή την κοινωνική ζούγκλα επιθυμεί να μας εισαγάγει ο κ. Μητσοτάκης με το ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του", είπε και πρόσθεσε : «Στο πεδίο του κοινωνικού κράτους, διεξάγεται μια κρίσιμη ιδεολογική μάχη.  Αυτό το κράμα νεοφιλελεύθερου ελιτισμού και ακροδεξιού μισανθρωπισμού που βρίσκεται απέναντι μας, δίνει μια διαρκή μάχη για την παράδοση των πάντων στο πεδίο της αγοράς, στο όνομα, μάλιστα, της ελεύθερης οικονομίας και των ίσων ευκαιριών»

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παίξει και πάλι τον ιστορικό του ρόλο

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να γίνει το κόμμα που οργανώνει και εκπροσωπεί τους φτωχούς και τους αδύναμους. Τους νέους και τις νέες. Τις δυνάμεις της ζωντανής εργασίας. Τον κόσμο της γνώσης και του πολιτισμού. Τους ανθρώπους της παραγωγής. Τον επιχειρηματικό κόσμο που δε ζητά χάρες αλλά ισονομία για όλους. Να γίνει η κινητήριος δύναμη προοδευτικών συγκλίσεων. Να γίνει το ανάχωμα απέναντι στην ακροδεξιά φρίκη και τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Που νομιμοποιεί τα πογκρόμ εναντίον προσφύγων και μεταναστών. Που θέλει να διδάξει σε μαθητές όχι την αλληλεγγύη απέναντι στο συνάνθρωπο αλλά το μίσος απέναντι σε κάποιον που τον ονομάζει λαθραίο. Που επικροτεί την αυτοδικία και δεν ανατριχιάζει στην όψη της ωμής δολοφονικής βίας απέναντι σε αυτόν που είναι κάτω. Τον αδύναμο, τον διαφορετικό, τον άλλο» είπε.

Η Ελλάδα δεν επιδιώκει προστάτες

«Η Ελλάδα επιδιώκει και έχει πετύχει σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής και του κόσμου μας, δεν αναζητά, όμως, προστάτες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια έχει μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική, που έχει αναβαθμίσει το ρόλο της στη περιοχή, μαζί με την Κύπρο, ως ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης σταθερότητας και ασφάλειας. Όχι ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης», επισήμανε.

Καταθέσαμε το δικό μας προϋπολογισμό

«Tα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω και τώρα έρχεται επιτέλους η ώρα να θρέψουμε τους καρπούς των κόπων μας και της μεγάλης προσπάθειάς μας να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια της λιτότητας και τη σκληρή περίοδο της κρίσης και της επιτροπείας» σημείωσε.

Επιδιώκουμε να βαθύνουμε τις τομές υπέρ του κόσμου της εργασίας

«Με την επαναφορά βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, 190.000 εργαζόμενοι θα δουν αύξηση στο μισθό τους» τόνισε.

Ο προϋπολογισμός δεν θα έχει μέτρα, μόνο αντίμετρα

Ο προϋπολογισμός για το 2019 δεν θα περιέχει μέτρα, αλλά μόνο αντίμετρα, διαμήνυσε, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα «καταθέτει τον προϋπολογισμό που η εκλεγμένη κυβέρνηση αποφάσισε να καταθέσει.

«Θυμάστε τη μεγάλη φασαρία με τα αντίμετρα; Τότε που όλο το παλιό κομματικό και μιντιακό σύστημα προσπαθούσε να πείσει τον λαό για τη μεγάλη συμφορά που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και για το ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα παρά μόνο μέτρα; Και τώρα οι έρμοι θα βρεθούν με ένα προϋπολογισμό που δε θα υπάρχουν μέτρα παρά μόνο αντίμετρα...», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση θα φέρει σύντομα στη Βουλή και θα νομοθετήσει τα μέτρα που εξήγγειλε ο ίδιος από το βήμα της 83ης ΔΕΘ τόνισε, διευκρινίζοντας ότι η νομοθέτηση των μέτρων στη Βουλή «θα φέρει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τής διαρκώς ανέξοδης, αδιέξοδης, ψευδούς και καταστροφολογικής ρητορικής τους».

«Εδώ και δυο χρόνια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μας λένε ότι όχι μόνο δε θα βγούμε από τα μνημόνια αλλά ότι υπογράψαμε και τέταρτο και συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο... Θα τους φέρουμε, λοιπόν, να ψηφίσουν τα μέτρα του «τέταρτου μνημονίου» που μας λένε ότι υπογράψαμε, ένα, ένα. Σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Και με ονομαστικές ψηφοφορίες μάλιστα», είπε χαρακτηριστικά.

Ελκυστική για επενδύσεις η Ελλάδα

Η χώρα μας είναι ελκυστικός τόπος για τους διεθνείς επενδυτές, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχουμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα. Για πρώτη φορά η χώρα πορεύεται με σχέδιο και ιεραρχήσεις, τα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν γίνονται πλέον μίζες και ρουσφέτια, ενώ δεν κατευθύνονται οι πόροι στις τσέπες λίγων και εκλεκτών. Οι πόροι κατευθύνονται στην πραγματική παραγωγή», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε «ορισμένους κατ' εξακολούθηση διαψευδόμενους από τις εξελίξεις εγχώριους θεσμικούς παράγοντες», που, όπως είπε, «επιμένουν στις κινδυνολογικές παρεμβάσεις» και τους συνέστησε «για το δικό τους καλό και για τη δική τους εναπομείνασα αξιοπιστία να είναι λίγο προσεχτικοί πια».

«Τη μια μας είπαν ότι αν δε κάνουμε 4-5 επιπλέον και μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις δε θα βγούμε στις αγορές και τελικά βγήκαμε όχι μία αλλά τρείς φορές στις αγορές με επιτυχία. Την άλλη μας είπαν ότι δε μπορεί η Ελλάδα να έχει καθαρή έξοδο και χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή, δηλαδή νέο κεκαλυμμένο μνημόνιο. Διαψεύστηκαν κι εκεί παταγωδώς. Και τώρα επιμένουν στην ίδια γραμμή, ζητώντας ουσιαστικά να κοπούν εκ νέου οι συντάξεις που οι ίδιοι στο παρελθόν έκοψαν καμιά σαρανταριά φορές. Θα διαψευστούν εκ νέου. Και πάλι παταγωδώς», είπε ο πρωθυπουργός.