Η άνεση με την οποία εκφράστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη στο Open και την Έλλη Στάη σχετικά με το ενδεχόμενο να ζητήσει και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή εάν τον «αδειάσει» ο Πάνος Καμμένος φουντώνει τις φήμες ότι το Μαξίμου έχει ήδη προχωρήσει σε... καταμέτρηση κι έχει βρει τους 151 βουλευτές. Ουσιαστικά επιβεβαιώνει αυτό που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες: ότι διαθέτει διπλή πλειοψηφία, και για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Η συνθήκη αυτή προβλέπει, ωστόσο, ότι μερίδα βουλευτών των ΑΝΕΛ δεν θ' ακολουθήσουν τον Πάνο Καμμένο και θα στηρίξουν την κυβέρνηση ή θα παραμείνουν σ' αυτήν, αν πρόκειται για υπουργικά στελέχη, ανεξάρτητα από το αν θα ψηφίσουν μαζί και τη συμφωνία των Πρεσπών. Έτσι, εκτός του Θανάση Παπαχριστόπουλου που έχει προχωρήσει και σε σχετικές δηλώσεις, όλα δείχνουν ότι θα τον ακολουθήσουν Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης, οι οποίοι δεν έχουν μέχρι στιγμής εκφραστεί δημοσίως, αλλά απείχαν από τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ που... αναβλήθηκε κακήν-κακώς λόγω των μαζικών απουσιών. Υπέρ της κυβέρνησης τάσσεται και ο Κώστας Ζουράρις, παρά το γεγονός ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Έτσι, με δεδομένο ότι «ναι» θα πει και η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία ούτως ή άλλως είναι μέλος της κυβέρνησης, στο Μαξίμου μετρούν ήδη 150 και ο 151ος είναι ο Γιάννης Σαρίδης: ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε χθες ότι, παρ' όλο που δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, θα στηρίξει την κυβέρνηση, όπως είχε ψηφίσει και τον προϋπολογισμό της. Ενδέχεται μάλιστα οι 151 να γίνουν και 152, εάν διαφοροποιηθεί από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο δήλωσε πως, εκτός από τη συμφωνία των Πρεσπών, θα στήριζε και την κυβέρνηση, εάν αυτό χρειαζόταν προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της.

Για την πλειοψηφία που αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών τώρα, κλειδί είναι η στάση του Ποταμιού. Αν δεν υπάρξει εμπλοκή με την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητάει τώρα η Σεβαστουπόλεως πριν από την ψηφοφορία για τις Πρέσπες και εφόσον ο κ. Καμμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση, τέσσερις βουλευτές του θα πουν «ναι»: Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς. Αντιθέτως, θα καταψηφίσουν τη συμφωνία Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός. Στην πλειοψηφία αθροίζονται, επίσης, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ: Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά και πιθανότατα Βασίλης Κόκκαλης, αλλά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος έχει πάρει την απόφαση να διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή του Κινήματος Αλλαγής - που είναι κατά της συμφωνίας - ακολουθώντας, όπως λέει, την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

Μαζί, λοιπόν, με την Κατερίνα Παπακώστα και τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «ναι» στις Πρέσπες εμφανίζονται να λένε έως αυτή τη στιγμή έως και 154 βουλευτές. Ακόμη κι αν το Ποτάμι, δηλαδή, αλλάξει τη στάση του την τελευταία στιγμή, σίγουρα ο Σπύρος Δανέλλης θα ψηφίσει τη συμφωνία και ίσως ο Σπύρος Λυκούδης, οπότε στη χειρότερη περίπτωση εξασφαλίζονται 151 ψήφοι κι έτσι δεν τίθεται ζήτημα απόρριψής της, δικαιολογώντας έτσι τη... διπλή αισιοδοξία του πρωθυπουργού και τους επιτελείου του.