Διπλή ατζέντα με φόντο την Συνταγματική Αναθεώρηση ξεφυλλίζει το επόμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρώντας να «εκθέσει» πολιτικά την αξιωματική αντιπολίτευση στα ζητήματα οικονομίας και διαφθοράς.

Το υπουργείο των Οικονομικών επεξεργάζεται όλα τα νομοθετήματα που θα κατατεθούν στη Βουλή για να υλοποιηθεί το κοινωνικό πακέτο της ΔΕΘ με στόχο την ίδια ώρα που θα ψηφίζονται τα θετικά μέτρα να αποκαλύπτονται σταδιακά τα στοιχεία του πορίσματος της πλειοψηφίας για τις παρατυπίες στον χώρο της υγείας.

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο πιθανότατα θα συμπέσει με την κατάθεση της τροπολογίας για την απόδοση των αναδρομικών στους ένστολους, πανεπιστημιακούς και γιατρούς. Επίσης, θέμα χρόνου είναι η κατάθεση στη Βουλή και νομοσχεδίου για τις μικροπιστώσεις με βάση το οποίο θα ενισχύονται με δάνεια ύψους έως και 25.000 ευρώ μικρές επιχειρήσεις με δυνατότητα αποπληρωμής σε βάθος δεκαετίας. Ο προϋπολογισμός αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, δηλαδή δύο ημέρες μετά την συνεδρίαση του Eurogroup που εκ των πραγμάτων θα πάρει θέση και για το ελληνικό αίτημα για μη περικοπή στις συντάξεις.

Εκ παραλλήλου ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίγει τα χαρτιά του ως προς το πόρισμα για την υγεία καθώς τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για την υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν θα δημοσιοποιηθούν την Τρίτη, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν τα στοιχεία που περιλαμβάνει το πόρισμα για την υπόθεση των διαγνωστικών εξετάσεων.

Σημειωτέον πως οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για πέντε πολιτικά πρόσωπα και για την ακρίβεια για πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Κάτι που από μόνο του αναμένεται να προκαλέσει κορύφωση στην πολιτική αντιπαράθεση και στις συγκρούσεις εντός Βουλής. Τις επόμενες ημέρες άλλωστε θα οριστεί και η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση για το προσφυγικό σε σχέση με θέματα κακοδιαχείρισης. Εκ των πραγμάτων οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης θα έρθουν αντιμέτωποι στην Βουλή και προφανώς και η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών θα αγγίζει και ζητήματα διαφθοράς.

Στο μεταξύ το Μαξίμου έδωσε στην δημοσιότητα-αφού προηγουμένως κατέθεσε δια της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- την κυβερνητική πρόταση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος αναμένοντας τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Έχει ενδιαφέρον η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για κατοχύρωση ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος, άρθρου που εάν ψηφιστεί λογικά θα περιορίσει την δυνατότητα εφαρμογής συστημάτων ενισχυμένης αναλογικής ή διάθεσης πολλών εδρών ως bonus προς το πρώτο κόμμα.